Πρόεδρος

Ομιλίες

Σάβ, 16 Απρ 2011
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 4ο Προσυνέδριο
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει! Καμία Κασσάνδρα δεν θα τη λυγίσει. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, ό,τι κι αν στηρίξατε στο παρελθόν.
Σάβ, 9 Απρ 2011
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κίνημα πολιτών. Πολιτών που αγωνιούν, που νοιάζονται, που αγωνίζονται για την πατρίδα, για το μέλλον των παιδιών μας.

Σάββατο, 16 Απρ 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του ΙΝ.ΚΑ.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Κύριες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για τη πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνεται να καταθέσω τις απόψεις μας στη σημερινή σας συνάντηση.

Πρώτα από όλα όμως θέλω με αφορμή τη παρουσία μου εδώ, να εκφράσω την εκτίμηση και την υποστήριξη μου στις ενώσεις καταναλωτών και φυσικά στο ΙΝΚΑ .

Ενημερώνετε τους καταναλωτές για τα δικαιώματα που έχουν στις συναλλαγές τους με την αγορά.

Αναδεικνύετε θέματα που τους αφορούν.

Παρεμβαίνετε για να διορθωθούν στρεβλώσεις και παθογένειες της αγοράς και της οικονομίας.

Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά προς τους πολίτες – καταναλωτές.

Ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση δοκιμάζει τους πολίτες και ανατρέπει απότομα και οδυνηρά όλα όσα μας φαινόντουσαν φυσιολογικά, δεκαετίες τώρα.

Θα ήθελα για λίγο να σταθώ σε εσάς και στη σημασία που έχει το κίνημα καταναλωτών.

Στο μεταβαλλόμενο με ταχύτατους ρυθμούς κοινωνικό – οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον οι καταναλωτές αποτελούν κεντρικό στοιχείο.

Οι πολίτες αυτής της χώρας, και φυσικά όχι μόνο, είτε είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αθλητές, μητέρες, μαθητές, άνεργοι, ερωτευμένοι ή συμβιβασμένοι ή ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κοινωνικής και ατομικής δραστηριότητας μέσα από την κρίση, διαμορφώνουν, τώρα μέσα από την κρίση, νέα καταναλωτική συνείδηση. Διαμορφώνουν συμπεριφορές και αρχές πάνω στις οποίες σύντομα θα συγκροτηθούν πολιτικά αιτήματα.

Η σημερινή κρίση θα οδηγήσει νομοτελειακά σε επίλυση του προβλήματος αύριο, με νέα δεδομένα όμως σχέσεων ιδιοκτησίας και αμοιβής της εργασίας και αυτή η μεγάλη αλλαγή θα περάσει μέσα από το κίνημα των καταναλωτών, το οποίο μπορεί με τις δικές του δυνάμεις να διεκδικήσει και να συμβάλλει σ΄ ένα καλύτερο αύριο.

Κύριες και κύριοι,

Η κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία σηματοδοτεί την πτώση ενός σαθρού αναπτυξιακού οικοδομήματος, που στηρίχθηκε σε «πήλινα» πόδια.

Η κρίση αυτή όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημάνει το τέλος της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η ευθύνη μας είναι να προσπαθήσουμε ώστε η αναγκαία μετάβαση να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, νέους δρόμους διατηρήσιμης ανάπτυξης, με περισσότερες ευκαιρίες δημιουργικής ζωής και με περισσότερες επιλογές ευημερίας, για όλους. Ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, υπερκατανάλωση στηριγμένη στα δανεικά, πελατειακές σχέσεις και προνόμια που δημιούργησαν αγκυλώσεις και ακαμψίες στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλά χρόνια νωρίτερα, στην Ελλάδα αναβάλλονταν συνεχώς.

Γιατί εδώ οι πολιτικές ηγεσίες δεν άντεχαν το πολιτικό κόστος. Έτσι βρεθήκαμε με ένα μη παραγωγικό δημόσιο τομέα, ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένα άνισο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό σύστημα συλλογής φόρων.

Το αποτέλεσμα ήταν στην αγορά, σε πολλές περιπτώσεις, να κυριαρχούν καρτέλ και στρεβλώσεις. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας να είναι περιοριστικό και αναποτελεσματικό. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μαζί με τα μεγάλα ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο χρέος να αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Αυτό που λείπει σήμερα από το τόπο δεν είναι οι διαπιστώσεις. Αυτές περισσεύουν.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η βούληση, το πολιτικό θάρρος και κυρίως το σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που απαιτείται προκειμένου να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και να βγούμε από το αδιέξοδο.

Σε αυτή τη πορεία καταναλωτές και επιχειρήσεις μπορούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Στη κατεύθυνση αυτή η Δημοκρατική Συμμαχία κάνει ένα βήμα μπροστά. Μιλά καθαρά και σταράτα. Λέμε την αλήθεια και τολμούμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής που έχει ως στόχο να καταστήσει τον ιδιωτικό τομέα κινητήριο δύναμη για τη ανάπτυξη.

Οι 38 προτάσεις μας για την νέα οικονομική πολιτική στοχεύουν :

· Στην μείωση των ελλειμμάτων μέσα από τον περιορισμό των δαπανών του σπάταλου ευρύτερου δημόσιου τομέα

· Στην προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού

· Στην μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής

· Στην μείωση της ανεργίας με στόχο να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους.

Προτείνουμε δράσεις που είναι ο κριός των δυνάμεων της σαρωτικής, της αντικρατικιστικής, της αντιγραφειοκρατικής, της φιλελεύθερης αλλαγής. Της ρήξης που έχει ανάγκη ο τόπος για να ξαναπάρει εμπρός.

Για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία.

Για να χτυπήσουμε δυναμικά την ανεργία.

Πρόκειται για γενικευμένη ρήξη με το παρελθόν. Απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας.

Προτείνουμε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι :

· Απελευθέρωση της δημιουργικής δύναμης του Έλληνα απ' την ασφυκτική κρατική γραφειοκρατία.

· Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

· Χαμηλούς φόρους τους οποίους θα πληρώνουν όλοι. Κεντρική επιλογή η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλους.

· Πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρούς κανόνες, σταθερό φορολογικό σύστημα και τη συγκρότηση ενός νέους μηχανισμού φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα.

· Πάγωμα των προσλήψεων και βάζουμε ως στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να περιορισθεί ώστε να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.

· Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας (λ.χ. τουριστικές υπηρεσίες και αγροτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής και υψηλής προστιθέμενης αξίας).

· Δραστική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου. Προτεραιότητα στη μείωση θα έχουν -και για λόγους συμβολικούς-, οι κάθε είδους κομματικές και πολιτικές δαπάνες (χρηματοδότηση κομμάτων, φοιτητικών παρατάξεων, Βουλή των Ελλήνων, κάθε είδους διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, ΕΡΤ, κ.λπ.), και οι δαπάνες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα, ιατρικά υλικά και ιατρικές εξετάσεις όπου παρατηρούνται εξωφρενικές τιμές και υπερκατανάλωση και υπάρχει δυνατότητα περικοπών τριών τουλάχιστον δισεκατομμυρίων ευρώ.

· Πρόσθετος δημόσιος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

· Μείωση της αβεβαιότητας των συναλλαγών με άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προβλέπει εξόφληση των επιχειρήσεων από το δημόσιο σε διάστημα 30-60 ημερών από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων. Η ταχεία εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προβλέπεται άλλωστε και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο -στο συγκεκριμένο σημείο- η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για επιχειρήσεις για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

Αγαπητοί φίλοι,

Όλες αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι διευκολύνσεις, οι βαθιές τομές στη φορολογία, η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις έχουν ένα βασικό στόχο.

Έναν στόχο βαθύτατα κοινωνικό: Την καταπολέμηση της ανεργίας. Η οποία καλπάζει. Ξεπέρασε ήδη το 15% και κάθε μήνα προστίθενται περίπου 25.000 άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τις δουλειές τους.

Άνθρωποι για τους οποίους το σύστημα δεν νοιάζεται, οι συντεχνίες δεν αγωνίζονται, οι κομματικοί στρατοί τους αγνοούν. Γι' αυτούς εμείς με τις θέσεις ανοίγουμε ένα καινούργιο δρόμο.

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο το να ξαναξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία σε αυτόν τον τόπο. Για να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν την ελληνική οικονομία του αύριο και θα κάνουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις περιφερειακές ανισότητες μια θλιβερή ανάμνηση.

Με αυτή την αντίληψη δουλεύουμε συγκεκριμένες δράσεις για την τη αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων, για την ανάπτυξη όλων των περιφερειών, μεταξύ αυτών της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα για την Ηλεία.

Θα σας δώσω κάποιες σκέψεις γι' αυτή την περιοχή που έχει σπάνια ομορφιά και μοναδική στον κόσμο αξία. Αλλά και μια περιοχή που έζησε πολύ-πολύ δύσκολες στιγμές, που έζησε πρωτοφανείς καταστροφές.

Οι σεισμοί και η βιβλική καταστροφή της Ηλείας το 2007 δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με μέτρα ή παροχές. Αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα το κράτος δεν έχει σταθεί αντάξιο στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ανθρώπους που είδαν το σπίτι τους, το βιός τους, το μόχθο της ζωής τους να καταστρέφεται σε μια στιγμή.

Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, με πρωτεργάτη και ακάματο υποστηριχτή τον Γιώργο Κοντογιάννη δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες θα πιέζουμε την Κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αποτελεί όνειδος για το κράτος ότι ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί όλοι οι δικαιούχοι είτε είναι σεισμόπληκτοι, είτε πυρόπληκτοι. Όπως επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να προωθεί και να ολοκληρώνει τις δράσεις ανάταξης της περιοχής κρατά τα 120 εκατομμύρια Ευρώ που προβλέπονται για την Ηλεία στο ταμείο.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάπτυξη της Ηλείας πρέπει να στηριχθεί σ' ένα οργανωμένο σχέδιο έργων υποδομών. Υποδομές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ, υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν αυτοχρηματοδότηση και να γίνουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Η Ηλεία έχει μείνει πίσω σε ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν προχώρησαν εγκαίρως οι υποδομές. Χωρίς σύγχρονο ευρωπαϊκό οδικό άξονα πώς θα αποφασίσει ένας οικογενειάρχης να πάρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του και να έλθουν στην Ηλεία;

Το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι το τρίτο πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο της Ευρώπης. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, δεν μπορεί να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της Ηλείας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται:

Πρώτο βήμα: σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει απρόσκοπτη ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού.

Δεύτερο βήμα : Αεροπορική πρόσβαση. Επιτέλους, πρέπει να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και ως πολιτικό αεροδρόμιο, η δημοπράτηση του οποίου έχει καταντήσει σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».

Τρίτο βήμα: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των λιμανιών του Κατακόλου και της Κυλλήνης. Στόχος είναι το Κατάκολο να γίνει τόπος έναρξης κρουαζιέρας (home port) ενώ η Κυλλήνη σύγχρονο λιμάνι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Ιόνια.

Τέταρτο βήμα: Ορθολογική αξιοποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον των 135 χιλιόμετρων παραλίας, οι ιαματικές πηγές του νομού και ιδιαίτερα του Καϊάφα, της Κυλλήνης και της Υρμίνης, το μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης.

Πέμπτο αλλά το πιο ουσιαστικό βήμα: Η ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Ηλείας. Η μοναδικότητα της Ολυμπίας, της Ήλιδας του Επικουρίου Απόλλωνος είναι ανεκτίμητος θησαυρός για όλο τον κόσμο. Όλα αυτά είναι η ταυτότητα της Ηλείας.

Παράλληλα ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων όπως το κάστρο Χλεμούτσι, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα σταθώ στη σημασία που έχει για την Ηλεία η πρωτογενής παραγωγή, και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Εμείς την περασμένη εβδομάδα δώσαμε στη δημοσιότητα τους άξονες των προγραμματικών μας θέσεων. Θεωρούμε ότι η στήριξη του έλληνα αγρότη περνά μέσα από την καινοτόμο, εναλλακτική, αειφόρο γεωργία. Και αυτό

Φίλες και φίλοι,

Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Έχει λύσεις. Έχει προοπτική. Έχει μέλλον προόδου και ανάπτυξης.

Ξέρω σε ποιους μιλάω για αυτό είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε τι σας λέω.

Σας μιλώ για την ανάγκη μιας εθνικής προσπάθειας. Μιας κοπιαστικής, αλλά συνάμα συναρπαστικής προσπάθειας. Που βάζει την Ελλάδα πάνω απ' όλα.

Σας μιλώ για το περιεχόμενο του πατριωτισμού της δικής μας εποχής.

Αυτός ο πατριωτισμός χαρακτηρίζει το κίνημα μας.

Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Αυτός ο πατριωτισμός είναι που μας οδηγεί.

Αξίζει να το προσπαθήσουμε. Μπορούμε να πετύχουμε.

Ελάτε , να πάμε όλοι μαζί να πάμε μπροστά τη «Δημοκρατική Συμμαχία»!

Να πάμε μπροστά και ψηλά την Ελλάδα.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 27 Μαϊ
    Ιδρυτικό Συνέδριο
    Ιδρυτικό Συνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας (27-28-29 Μαΐου).
  • 28 Μαϊ
    Ιδρυτικό Συνέδριο
    Ιδρυτικό Συνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας (27-28-29 Μαΐου).
  • 29 Μαϊ
    Ιδρυτικό Συνέδριο
    Ιδρυτικό Συνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας (27-28-29 Μαΐου).
 
 
 

Ακολουθήστε μας: