Εθνικά Θέματα

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

 - Να παραμείνει η χώρα ενεργό και σταθερό μέλος του πυρήνα της Ε.Ε. Πιστεύουμε σε μιαν Ευρώπη ανταγωνιστική, κοινωνική, ισχυρή. Μια Ευρώπη πιο πολιτική, που θα εμβαθύνει την πορεία ενοποίησής της και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων. Μιαν Ευρώπη πραγματική παγκόσμια δύναμη, οικονομικά και πολιτικά. Αυτήν την Ευρώπη οραματιζόμαστε. Γι’ αυτήν εργαζόμαστε.

 - Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο. Δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά, καθώς η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού αλλοιώνεται και οι γενιές που έζησαν τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων αρχίζουν να φεύγουν, η λύση θα πρέπει να προωθηθεί αποφασιστικά και να στηριχθεί στο ευρωπαϊκό όραμα της επανένωσης του νησιού και της συμμετοχής όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 - Επιδιώκουμε το μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξει για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η  πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, την απαρέγκλιτη τήρηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, από την Τουρκία, και την εγκατάλειψη πρακτικών όπως το casus belli και οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

 - Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με απαράβατη προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση στο κοινοτικό κεκτημένο, τον έμπρακτο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συζήτηση για ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη υπονομεύει την προοπτική ένταξης και ακυρώνει τη μεταρρυθμιστική δυναμική του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 - Αμοιβαία αποδεκτή επίλυση  του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με μια  σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και θα οδηγήσει τη γείτονα χώρα στην εγκατάλειψη των αλυτρωτικών πολιτικών και των πρακτικών παραχάραξης της ιστορίας. 

 - Ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας της χώρας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόταξη του σταθεροποιητικού της ρόλου σε περιοχές όπως η ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας με σημαντικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα και ενεργό συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, με διεκδίκηση μεγαλύτερου ρόλου και ευθύνης στο διεθνές σύστημα.

 - Στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και του διεθνούς προσανατολισμού και δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Η οικονομική διπλωματία να επανέλθει στο  επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής.

 - Ενίσχυση των δεσμών  και προώθηση της συνεργασίας  με την Ομογένεια σε όλο τον κόσμο και θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 21 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    15:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
  • 14 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    14:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
  • 4 Μαϊ
    Προεκλογική ομιλία
    15:30 Προεκλογική ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στην εκδήλωση της Συμμαχίας Νέων στον Πολυχώρο "ΑΘΗΝΑΙΔΑ" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).