Ομιλίες Συνέδρων
2ο Προσυνέδριο
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 2ο Προσυνέδριο
- Η πορεία μας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο στις 27, 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία.
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 2ο Προσυνέδριο
- Σε αυτήν την πορεία της αλήθειας και του δικαίου η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία μας είχε και έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Κυριακή, 3 Απρ 2011
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 2ο Προσυνέδριο
Φίλες και φίλοι,
Σύμμαχοι,
Κυρίες και κύριοι,
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι οκτώ στους δέκα Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας. Τρείς στους τέσσερις Έλληνες φοβούνται ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση θα είναι χειρότερη από ότι τώρα. Περίπου το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι στο τέλος θα χρεοκοπήσουμε, ενώ το 80,6% της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι οι δανειστές μας, μας δίνουν τα δάνεια γιατί θέλουν να μας εκμεταλλευτούν.
Είναι ανεξήγητο γιατί έχουν αυτή τη συμπεριφορά οι Έλληνες;
Με την εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα, η απάντηση είναι όχι. Με την κοκορομαχία που είδαν προχθές στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, «εσύ φταίς, όχι εσύ», «δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος» και άλλα τέτοια τραγελαφικά, το πολιτικό σύστημα δείχνει ότι αντιδρά ως να μην νοιάζεται και να μην καταλαβαίνει όσα συμβαίνουν έξω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του.
Η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Οι Έλληνες είναι φοβισμένοι, αδύναμοι, αρνητικοί απέναντι σε όλα.
Απαισιοδοξία, δυσοίωνες εκτιμήσεις, δυσπιστία, αποφυγή ανάληψης ευθύνης συνθέτουν το τοπίο στο οποίο βαλτώνει όλο και περισσότερο ο τόπος.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει ότι δεν μπορεί. Δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Δεν μπορεί -και ίσως τελικώς δεν θέλει- να κάνει αυτά που πρέπει. Διστάζει και φοβάται.
Και αυτό το φόβο, την αναποφασιστικότητα, την άρνηση της πραγματικότητας τον μεταφέρει στην κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.
Εμείς σήμερα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου: Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι Έλληνες πολιτικοί δεν καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, σε τρείς μήνες θα είναι πολύ αργά.
Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της πόλωσης. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια για οξύτητες και επικοινωνιακά παιχνίδια.
Η κατάσταση της χώρας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτό οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να αναζητήσουμε την εθνική συνεννόηση.
Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία, δεν ανήκουμε σ΄ αυτούς που διαπραγματεύονται θέσεις και ρόλους. Δεν έχουν σημασία σήμερα καμία τα αξιώματα. Δεν τα ζητάμε.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της χώρας.
Στο ερώτημα «υπάρχει διέξοδος ή όχι», το «όχι» δεν μπορεί να είναι η εθνική αντιμετώπιση.
Η αδράνεια, η παραίτηση, η φυγή δεν μπορεί να είναι η πολιτική απάντηση που θα δώσει ο πολιτικός κόσμος και η ηγεσία του τόπου.
Δυστυχώς την κυβέρνηση Παπανδρέου την χαρακτηρίζει ο φόβος. Και η έλλειψη διάθεσης μάχης που παρουσιάζει σε όλους τους τομείς.
Την έδειξε μόλις ανέλαβε την εξουσία που δεν τόλμησε εγκαίρως και αποφασιστικά να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Την έδειξε στο μνημόνιο με την τρόϊκα όπου έκανε μια κακή διαπραγμάτευση.
Την δείχνει τώρα στο εσωτερικό που δεν τολμά να τα βάλει με τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ και συμβιβάζεται με τον κάθε Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ και των κρατικοδίαιτων συνδικάτων.
Την δείχνει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν απέναντι στις νέες θεωρίες της Τουρκίας για το Καστελόριζο απαντάει με δενδροφυτεύσεις.
Φίλες και φίλοι
Σύμμαχοι,
Ο τόπος έχει διέξοδο. Έχει προοπτική. Έχει μέλλον.
Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία διαλέξαμε το δρόμο που δεν είναι εύκολος. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι, η προσπάθεια μας δεν γίνεται από ιδιοτέλεια. Ο δρόμος που επιλέξαμε είναι ο δρόμος του αγώνα και της ευθύνης. Του αγώνα να μιλήσουμε και να παρουσιάσουμε προτάσεις για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έχει αγνοήσει το κρατικοδίαιτο σύστημα. Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έχει αφήσει στην τύχη τουςς τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και η «Νέα Δημοκρατία». που τους προσφέρει λαϊκίστικές υποσχέσεις, σχεδόν αυτόματης εξόδου απ’ την κρίση.
Στο πρώτο μας Προσυνέδριο, στον Πειραιά, παρουσιάσαμε μια μεγάλη και πρωτοποριακή δέσμη προτάσεων για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας. Για να ξεθαρρέψει και πάλι η δημιουργία!
Η ενθάρρυνση της δημιουργίας, το ξεκίνημα της ανάπτυξης, το ξαναζωντάνεμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι η πρώτη αναγκαιότητα για να υπάρξουν και να αποδώσουν όλες οι άλλες πολιτικές.
Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς χρήματα, χωρίς καταπολέμηση των ελλειμμάτων και του χρέους δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν δουλειές για τα παιδιά μας.
Δεν υπάρχει απόλυτη εθνική ανεξαρτησία.
Μειώνεται το κύρος και η επιρροή της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν πόροι για την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία, για τις υποδομές και την προστασία του περιβάλλοντος.
Φίλες και φίλοι,
Σύμμαχοι,
Εδώ στη Θεσσαλονίκη επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τον β΄ πυλώνα της στρατηγικής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Την εξωτερική και εσωτερική θωράκιση της χώρας.
Τον συνδυασμό μιας δυναμικής, αποφασιστικής, θαρραλέας, εξωτερικής πολιτικής, που θωρακίζει το έθνος από εξωτερικές απειλές, με την πολιτική για την ανεργία, την Υγεία, την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση, που ενδυναμώνουν, που θωρακίζουν την ελληνική κοινωνία εσωτερικά.
Αγαπητοί Σύμμαχοι,
Τρία χρόνια που βρέθηκα στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Πιστεύω ότι οδήγησα το σκάφος μπροστά με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Η πολιτική αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας που χαράξαμε και ακολουθήσαμε ήταν μια πολιτική που όλοι σήμερα –με καθυστέρηση ίσως- συνειδητοποιούν ότι είχε αποτελέσματα. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει να κινείται η εξωτερική πολιτική της χώρας.
Δεν απαντιούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και αμφισβητήσεις για το Αιγαίο με πολιτική life-style.Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι η ώρα της σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Είναι η ώρα των ξεκάθαρων τοποθετήσεων όπως είχα την ευκαιρία να το κάνω στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Μεσογείου δείχνουν ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με βίαιο τρόπο. Γίνεται μια κοσμογονία. Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής φλέγεται από μια επανάσταση εναντίον του ολοκληρωτισμού. Ας μην έχουμε όμως αμφιβολίες η πορεία προς τη Δημοκρατία θα είναι μακρά και δύσκολη.
Την ώρα που θα διαμορφώνεται η νέα κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Πρέπει να έχει παρουσία, να είναι καλά μελετημένη και προετοιμασμένη για να μην ξαναδούμε το φιάσκο που είδαμε όταν ο κ.Παπανδρέου ανακοίνωνε επίσκεψη στον Μουμπάρακ την παραμονή της παραίτησης του.
Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος δεν θα μας περιμένει να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα για να είμαστε παρόντες.
Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι, ανεξάρτητα απ’ τις σημερινές δυσκολίες, πρέπει πάντα να μιλάει και να τοποθετείται με αυτοπεποίθηση.
Πρέπει να μείνει σταθερή στον εσωτερικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο την εντάξαμε.
Να ανοιχθεί και πάλι σ’ όλες τις γειτονικές περιοχές, ιδίως στα Βαλκάνια. Να ασκήσει την πολιτική της επιρροή, να αυξήσει και πάλι τις εξαγωγές.
Να εργασθούμε, όπως ήδη το κάνει η «Δημοκρατική Συμμαχία», για να αναμορφωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πολιτικοί και οικονομικοί, ιδίως τώρα που γνωρίζουμε πώς δοκιμάστηκε η Ευρώπη απ’ την κρίση. Για να καταστούν ικανοί οι νέοι θεσμοί να ανταπεξέρχονται σε κάθε κρίση.
Να επιτευχθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
Να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία πάνω στις ξεκάθαρες αρχές που θέσαμε στην Ευρώπη, και η Ευρώπη στην Τουρκία με τη σειρά της.
Να μείνουμε σταθεροί στο πλαίσιο που εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε για τα Σκόπια και είναι η εθνική πολιτική: Επίλυση, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που να ισχύει έναντι όλων, για να μην καπηλεύεται την ελληνική Μακεδονία.
Να μην καπηλεύεται την αληθινή, την ιστορική, Μακεδονία!
Εξωστρέφεια οικονομική, διπλωματία των οικονομικών σχέσεων και των εξαγωγών. Βλέπετε τώρα πώς αυξάνουν οι εξαγωγές στις χώρες στις οποίες ξανανοίξαμε τις αγορές;
Και τέλος δύναμη στους αποδήμους, αλλά και δύναμη από τους αποδήμους Έλληνες.
Όλα αυτά θωρακίζουν και ενισχύουν το έθνος και την χώρα.
Αλλά, φίλες και φίλοι, η εξωτερική θωράκιση λίγη αξία έχει αν δεν είναι, όπως τόνισα και πριν, θωρακισμένη και εσωτερικά η Ελλάδα.
Γι’ αυτό και εδώ, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουμε μαζί με την εξωτερική πολιτική, την εξωτερική θωράκιση, και μια θωράκιση εσωτερική, θωράκιση κοινωνική, την πολιτική μας για την ανεργία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την πρόνοια, την οικογένεια και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αλλά θέτουμε προς συζήτηση και το πρώτο πλαίσιο προτάσεων και για την εθνικά κ α ί ρ ι α περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κυρίες και κύριοι
Πρώτο μας μέλημα Σύμμαχοι: Το χτύπημα της ανεργίας. Μόνο μέσα στο 2010 χάθηκαν 224.000 θέσεις εργασίας! Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν συμβιβάζεται και δεν θα συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση.
Είμαστε οι μόνοι -και λυπάμαι που το λέω- που ασχολούμαστε σοβαρά μ’ αυτήν την τραγωδία που συμβαίνει σήμερα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι: Γιατί είμαστε οι μόνοι οι οποίοι-την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν για τον ΟΣΕ-μελετούσαμε-και τώρα παρουσιάζουμε-μια πλήρη, πλήρη το τονίζω, ρεαλιστική, δυναμική, σύγχρονη, φιλελεύθερη πολιτική, όχι απλώς για να περιορίσουμε, αλλά και για να τσακίσουμε την ανεργία: Όχι σαν τις αερολογίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης! Όχι σαν τα μαγικά κόλπα της δήθεν νέας «Νέας Δημοκρατίας». Δείτε τις 38 θέσεις για την ανάπτυξη που παρουσιάσαμε στο α΄ Προσυνέδριο. Δείτε τώρα και τις ειδικότερες προτάσεις μας, την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», για την ανεργία.
Κεντρική θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ότι καλύτερα να επιδοτείς την εργασία παρά την ανεργία. Όταν επιδοτείς κάτι, εισπράττεις πάντα περισσότερο απ’ αυτό ακριβώς που επιδοτείς. Γι΄ αυτό προτείνουμε μεταξύ άλλων:
• Μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.
• Επιδότηση, μέσω μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τις μη ελκυστικές θέσεις εργασίας, που καλύπτονται σήμερα στην πλειοψηφία τους από μαύρη εργασία (κυρίως λαθρομετανάστες) και μπορούν να περάσουν στη νόμιμη αγορά εργασίας.
• Όσοι συμπολίτες μας τίθενται εκτός εργασίας θα πρέπει, παράλληλα με τα προγράμματα επανακατάρτισης, να λαμβάνουν ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ για μακρύτερο χρονικό διάστημα, η οποία θα μειώνεται σταδιακά.
Φίλες και φίλοι,
Δεύτερη σημαντική παρέμβαση για μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, για τη Δημοκρατική Συμμαχία είναι η πολιτική για την αναδιάταξη του χώρου της Υγείας. Γιατί η Υγεία είναι η κορυφή της αίσθησης ασφάλειας του ατόμου, μαζί φυσικά με την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση.
Στον τομέα της Υγείας η «Δημοκρατική Συμμαχία» προετοίμασε, ήδη σ’ αυτό το πρώτο στάδιο διαλόγου, μιαν αληθινή επανάσταση.
Το σύστημα Υγείας, φίλες και φίλοι, είναι η μεγαλύτερη εθνική επιχείρηση: Απασχολεί πάνω από το 6% του εργατικού δυναμικού και συνιστά πάνω από το 10% του ΑΕΠ.
Αλλά το σημερινό είναι ένα σύστημα παράλογο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο!
Έχει διπλάσιους γιατρούς απ’ τις πλούσιες χώρες αλλά τρεις φορές λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό!
Ενώ ξοδεύουμε μυθώδη ποσά για ένα δημόσιο σύστημα, έχουμε την χειρότερη αναλογία στην Ευρώπη, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα! Ξοδεύουμε 495 ευρώ κατά κεφαλήν για φάρμακα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ξοδεύει 208 ευρώ.
Τεράστια-και παράνομα δομημένα-συμφέροντα, πολιτικής δύναμης συμφέροντα, λυμαίνονται τον χώρο και την χώρα. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμούν να αγγίξουν αυτά τα μεγαλοσυμφέροντα γιατί τότε θα μάθουμε κάποια στιγμή τα κακά νέα για διάφορα μεγαλοστελέχη τους.
Γι’ αυτό αρνήθηκαν την πρότασή μας για Εξεταστική στη Βουλή.
Αλλά τώρα επανερχόμαστε:
Είμαι περήφανη, φίλες και Σύμμαχοι, που σπάμε το απόστημα σήμερα.
Θέλω να συγχαρώ την ομάδα εργασίας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και του « Forum για την Ελλάδα» για την σπάνιας ποιότητας δουλειά που έκαναν που συνοψίζεται σε 30 προτάσεις που επιφέρουν μια ριζική αλλαγή στον τομέα της Υγείας.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
- Όχι μόνον τη διερεύνηση τού πού πήγε αλλά και τη διεκδίκηση του μαύρου χρήματος που χάθηκε στον Τομέα της Υγείας.
- Την πάταξη των cartel.
- Την ίδρυση ενιαίου ασφαλιστικού φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.
- Νέο υγειονομικό Χάρτη ανά περιφέρεια.
- Την χρηματοδότηση βάσει των επιδόσεων.
- Την καταπολέμηση της υπερ-συνταγογράφησης.
- Την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη για όλους.
- Την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης.
- Τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
- ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια.
Αυτά είναι λίγα μόνο απ’ τα μέτρα που προτείνουμε για μια τολμηρή, φιλελεύθερη και ριζοσπαστική, μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.
Και έρχομαι τώρα στις -εξίσου τολμηρές και ριζοσπαστικές -προτάσεις μας για την αναμόρφωση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Φίλες και φίλοι,
Προτείνουμε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό που να εξασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες μιαν αξιοπρεπή σύνταξη.
Τι είχαμε μέχρι σήμερα;
Εκατοντάδες συντεχνιακές ρυθμίσεις που εξασφάλιζαν τις ισχυρότερες ομάδες του πληθυσμού σε βάρος όχι μόνον των φτωχότερων αλλά –και αυτό είναι το πιο παράλογο!- εις βάρος και των παραγωγικότερων Ελλήνων!
- Σύστημα που εκτροχιάστηκε οικονομικά.
- Που λειτουργεί σε βάρος του εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα, με τις τεράστιες εισφορές, τους ασυνεπείς εργοδότες, την εισφοροδιαφυγή και τόσα άλλα δεινά.
Αντίθετα: στις συντεχνίες παχυλές συντάξεις!
Στο καταστροφικό αυτό πανηγύρι προστέθηκε η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση, η αυξανόμενη ανεργία, που μειώνει τις εισφορές, και τόσα ακόμα.
Η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα. Αλλά η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει τελειώσει.
Η «Δημοκρατική Συμμαχία πάει, όχι ένα βήμα, αλλά πολλά βήματα μπροστά, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα οριστικά.
Βασική μας πρόταση: Ατομικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί που δημιουργούνται από το κράτος.
Τρεις πυλώνες:
- η εθνική σύνταξη
- η βασική ανταποδοτική
- η επικουρική.
1. Ο πρώτος πυλώνας του συστήματος, η εθνική σύνταξη, χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό και παραμένει.
Σ’ αυτήν θα εξαντλείται, μακροπροθέσμως, το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων που δίνει ο προϋπολογισμός. Η εθνική σύνταξη δίνεται κατά προτεραιότητα σε όλους τους πολίτες άνω των 65 ετών που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και λειτουργεί ως εγγύηση του κράτους για αξιοπρεπή γηρατειά.
2. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελείται από τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές του κάθε εργαζομένου (τόσο τις δικές του όσο και του εργοδότη) οι οποίες αθροίζονται, χρόνο με τον χρόνο, προστατεύονται από τον πληθωρισμό και τοκίζονται με επιτόκιο που ισούται με τον ρυθμό της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας. Μετά τα 60, όποτε αποφασίσει ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να συνταξιοδοτείται με βάση το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στον λογαριασμό του και το στατιστικό προσδόκιμο ζωής που υπολογίζεται τότε. Η σύνταξη που προκύπτει θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερα χρόνια αποφασίσει να εργαστεί και θα είναι εγγυημένη από το κράτος και προστατευμένη από τον πληθωρισμό. Όλοι οι πολίτες θα ενημερώνονται, σε ετήσια βάση, για το ποσόν που υπάρχει στον λογαριασμό τους από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του συστήματος.
3. Ο τρίτος πυλώνας, τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία, είναι ευέλικτος και οι πρόσθετες εισφορές (το επίπεδο των οποίων αποφασίζει ο ασφαλισμένος), επενδύονται από τα Ταμεία, κυρίως στην ανάπτυξη της οικονομίας, και δημιουργούν ένα πρόσθετο ασφαλιστικό κεφάλαιο, που συμπληρώνει τη σύνταξή του με την ίδια λογική με αυτή που ισχύει στον δεύτερο πυλώνα.
4. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για τις μητέρες. Με τη μορφή επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών (ιδίως για περιόδους εγκυμοσύνης, λοχείας, πολλαπλής μητρότητας κ.λ.π.), έτσι ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερο ισότιμη αντιμετώπιση από τους εργοδότες και να μπορούν να υπερβαίνουν τις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές περί ισότητας των φύλων. Με αντίστοιχο τρόπο θα προστατεύονται και ομάδες του πληθυσμού με προβλήματα στη συμπλήρωση πλήρους ασφαλιστικού βίου, όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι, οι παλιννοστούντες. Έτσι η κοινωνική πολιτική δεν θα επιβαρύνει τις εισφορές των εργαζομένων.
Η μεγάλη διαφορά από το σημερινό σύστημα είναι: Ό,τι βάζεις, το παίρνεις πίσω τοκισμένο.
Η αλλαγή δεν θα αγγίξει τους υπάρχοντες συνταξιούχους, ούτε όσους έχουν ώριμα δικαιώματα, το δε κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα είναι μηδενικό.
Και στο θέμα αυτό σας ανακοίνωσα τον βασικό άξονα. Δείτε την πλήρη πρόταση στον φάκελό σας, φίλες και φίλοι, και αναμένουμε τις παρατηρήσεις όλων σας, εν όψει του Συνεδρίου.
Σύμμαχοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η πολιτική στο τομέα της πρόνοιας και της φροντίδας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει στο ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό κράτος που δεν είναι ουδέτερο απέναντι στις καταστάσεις και τα προβλήματα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν συμβιβάζεται με την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι ζουν σήμερα το 25% των ελληνικών οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν το βάζουμε κάτω και πολεμάμε με κάθε τρόπο την περιθωριοποίηση, την αποξένωση, τη φτώχεια των αδύναμων συμπολιτών μας.
Αντιδρά και αγωνίζεται. Η Δημοκρατική Συμμαχία σχεδιάζει θετικές και ενεργητικές πολιτικές για την πρόνοια. Γιατί νοιαζόμαστε για τους συμπολίτες που είναι πιο αδύναμοι και έχουν ανάγκη.
Γιατί νοιαζόμαστε για τη μητέρα που στηρίζει το θεσμό της οικογένειας.
Γιατί νοιαζόμαστε για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Γιατί νοιαζόμαστε για τους συναθρώπους με αναπηρία.
Γιατί νοιαζόμαστε για τα γηρατειά, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας και θέλουμε να είναι ενεργοί στην κοινωνική ζωή.
Σήμερα είμαστε περήφανοι για τις προτάσεις που δίνουμε στο δημόσιο διάλογο για το κράτος πρόνοιας, την οικογένεια και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δημιουργούμε ένα ευρύ και ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για όλους όσους έχουν ανάγκη.
Οι βασικοί άξονες των προτάσεων μας είναι:
• Η βοήθεια να πηγαίνει πρωτίστως όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, χωρίς αυτό να αποκλείει πολιτικές για την ενδυνάμωση και στήριξη ευρύτερων ομάδων πληθυσμού όπου αυτό είναι δυνατόν και κρίνεται σκόπιμο.
• Η αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων των φορέων -δημόσιων και μη, κερδοσκοπικών και μη- παροχής υπηρεσιών μέριμνας και κοινωνικής φροντίδας.
• Το δικαίωμα επιλογής των ίδιων των επωφελούμενων για τον φορέα και τον τρόπο που θα αξιοποιήσουν την όποια ενίσχυση λαμβάνουν.
Για την ενίσχυση της οικογένειας προτείνουμε:
• Αύξηση των δημόσιων δομών φύλαξης και φροντίδας των παιδιών, όχι μόνο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και μετά το σχολείο καθώς και δραστηριότητες για την περίοδο των διακοπών.
• Σύνδεση της άδειας μητρότητας με το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης άνεργων νέων (επιδότηση εργοδοτικών εισφορών), καθώς και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
• Δωρεάν νομική συνδρομή σε γυναίκες, ιδίως θύματα κακοποίησης (οι ίδιες ή και τα παιδιά τους), οι οποίες στερούνται πόρων για τη διεκδίκηση διαζυγίου, διατροφής, ασφαλιστικών μέτρων κλπ από τους συζύγους/ συντρόφους τους.
Για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία προτείνουμε:
• Η όποια βοήθεια (φοροαπαλλαγή/ επιδόματα, κοινωνικός τουρισμός, επιδότηση κατοικίας κλπ), θα πρέπει να πηγαίνει σε αυτούς που έχουν διαπιστωμένη και πραγματική ανάγκη.
• Φοροαπαλλαγές και κίνητρα για την οικογένεια που έχει μέλος άτομο με ειδικές ανάγκες και επιλέγει να το φροντίζει εξωιδρυματικά αλλά με συνεχή, συνεπή και συστηματικό δειγματοληπτικό έλεγχο ότι δεν γίνεται κατάχρηση σε βάρος των επωφελούμενων.
• Αυξημένη μέριμνα για τα άτομα που δεν έχουν οικογενειακό/ υποστηρικτικό περιβάλλον και παροχή δυνατοτήτων ώστε κατά το δυνατόν να διάγουν μια αυτόνομη και αξιοπρεπή ζωή.
Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μεταξύ άλλων προτείνουμε:
• Την κατά το δυνατόν ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
• Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από εξοικονόμηση στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και ιατρικών υλικών.
• Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 500 ευρώ για ένα άτομο και 800 ευρώ για ζευγάρι ατόμων άνω των 65 ετών αν δεν πληρούν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και με βάση εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια περιουσίας.
Φίλες και φίλοι,
Σύμμαχοι,
Σας μίλησα για το περιβάλλον έντονης δυσπιστίας έναντι όλων μας, που δικαιολογημένα διακατέχει τον ελληνικό λαό.
Στο περιβάλλον αυτό ιδρύθηκε η «Δημοκρατική Συμμαχία» και κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο, με συνεπείς αγώνες και υπεύθυνες-και συνάμα τολμηρές-θέσεις την αξιοπιστία της.
Ο κόσμος είναι δύσπιστος και απελπισμένος γιατί, πρώτα-πρώτα, όπως το τόνισα ήδη, η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Η κυβέρνηση δεν κυβερνά!
Ο τόπος έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια και την απελπισία. Φουντώνει η ανεργία!
Καμιά μεταρρύθμιση δεν προχωρά. Γεμίσαμε μαθητεύομενους μάγους και ταχυδακτυλουργούς. Και σαν μη φτάνουν αυτά έχουμε και την μηδενιστική, την βαθύτατα συντηρητική Αριστερά.
Σας ρωτάω: Υπήρξε ποτέ δομημένο συμφέρον, συντεχνία, απαράδεκτο προνόμιο κλειστών κλάδων, που να μην έσπευσε να το «σιγοντάρει» αυτή η βαθύτατα συντηρητική ελληνική Αριστερά; Υπήρξε ανομία, κατάληψη, και ό,τι άλλο θέλετε, που να μην το «ευλόγησε»;
Και δεν είναι φυσικό, μέσα σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον ανυποληψίας, να κλονίζεται το πολιτικό σύστημα συνολικά;
Σύμμαχοι,
Μοναδική, υπεύθυνη, τολμηρή και φιλελεύθερη δύναμη, όσο κι αν είναι μικρή ακόμα, είναι σήμερα η «Δημοκρατική Συμμαχία. Ένα κίνημα που ξεκινά όχι από ιδιοτέλεια, αλλά από τη διάθεση να αντιδράσουμε στο αδιέξοδο. Γνωρίζουν άλλωστε όλοι πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις από το μηδέν, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, που έχουν τα άλλα κόμματα, σε μια περίοδο βαθειάς δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, ένα καινούριο πολιτικό σχηματισμό. Είναι τόσο δύσκολο ώστε κανείς δεν θα το επιχειρούσε από ιδιοτέλεια. Είναι όμως τόσο αναγκαίο να λεχθεί αυτή η πραγματικότητα, που όλοι την κρύβουν, ώστε όλο και περισσότεροι έντιμοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι, άνθρωποι ξεχωριστοί, με αίσθημα καθήκοντος πυκνώνουν τις γραμμές μας.
Τους ελκύουν οι προτάσεις μας.
Η τόλμη μας!
Η σοβαρότητα των θέσεών μας.
Το ότι φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο την Ελλάδα των παραγωγικών, αλλά ξεχασμένων, Ελλήνων.
Την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των εκτός συστήματος παραγωγικών ανθρώπων.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει, διεκδικεί, αγωνίζεται για την Ελλάδα που δεν θα παραδοθεί στο φόβο και τη μοίρα που της έχουν προδιαγράψει.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι για να έχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια οι Έλληνες. Για αυτό δεν συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκατάλειψη των αδύναμων συμπολιτών μας. Ψάχνει απάντηση στα προβλήματα τους. Όχι μέσα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά από τις προτάσεις και τις ιδέες μας. Προτάσεις σαν κι αυτές που παρουσιάσαμε σήμερα εδώ.
Σύμμαχοι,
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» επεκτείνεται. Δυναμώνει. Μεγαλώνει. Το είπα και στον Πειραιά: ας κάνουν υπομονή μέχρι τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν –όποτε κι αν γίνουν- για να δουν την αληθινή δύναμη των Συμμάχων. Των Συμμάχων που αγωνίζονται για να ανατρέψουν το παλιό, αρρωστημένο και κρατικοδίαιτο, σύστημα.
Σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν γραφεία και στήνονται ομάδες πρωτοβουλίας. Χθες το μεσημέρι εγκαινίασα τα γραφεία της ομάδας πρωτοβουλίας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στο Κιλκίς. Χθες το βράδυ, τα γραφεία της ομάδας πρωτοβουλίας της Βέροιας, ενώ απόψε θα κάνω τα εγκαίνια των γραφείων μας στην Κατερίνη. Την Δευτέρα στη Νίκαια, το άλλο Σαββατοκύριακο στην Καρδίτσα και έχουν σειρά η Ελευσίνα, η Πάτρα, το Αγρίνιο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία αποκτά δύναμη και φωνή σε όλη την Ελλάδα.
Ενισχύστε τη «Δημοκρατική Συμμαχία»!
Διαδώστε παντού το μήνυμά της!
Ξεσηκώστε τα εκατομμύρια των Ελλήνων που είναι ακόμα κουμπωμένοι, που τους διακατέχει, εύλογα, η δυσπιστία.
Πείτε τους το εξής απλό. Το εξής δυνατό:
Για σάς υπάρχει η «Δημοκρατική Συμμαχία»!
Δώστε της δύναμη!
Εκείνη θά 'ναι η δ ι κ ή τους δύναμη!
Δώστε της ισχύ που να μην μπορεί ποτέ να αγνοηθεί!
Κάντε τη «Δημοκρατική Συμμαχία» ισχυρή, ώστε η παρέμβασή της στην επόμενη Βουλή να αναγκάζει πλέον τους άλλους να πάρουν μιαν άλλη πορεία.
Εμπρός, να πάμε όλοι μαζί μπροστά τη «Δημοκρατική Συμμαχία»!
Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου, φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης!
- Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 2ο Προσυνέδριο
Ακολουθήστε μας: