Ομιλίες Συνέδρων
2ο Προσυνέδριο
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 2ο Προσυνέδριο
- Η πορεία μας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο στις 27, 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία.
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 2ο Προσυνέδριο
- Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει, διεκδικεί, αγωνίζεται για την Ελλάδα που δεν θα παραδοθεί στο φόβο και τη μοίρα που της έχουν προδιαγράψει.
Κυριακή, 3 Απρ 2011
Εισήγηση Δ. Καβάκα στο 2ο Προσυνέδριο
Εισήγηση εκπροσώπου Τύπου και επικοινωνίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Καβάκα, με θέμα τις διεθνείς σχέσεις:
Η Ευρωπαϊκή προοπτική συνειδητή επιλογή
Η Ευρωπαϊκή προοπτική ήταν ανέκαθεν συνειδητή επιλογή της φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα. Η ένταξη της Ελλάδας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν μια στρατηγική επιλογή που προστάτευσε τη χώρα μας από πολλές ανεπιθύμητες περιπέτειες στη διάρκεια των δεκαετιών μετά το 1981. Ήταν τόση μεγάλη η διορατικότητα και η στρατηγική αυτής της επιλογής που οι πολέμιοί της την υιοθέτησαν αργότερα βλέποντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της. Σήμερα, κοιτώντας τόσο στο παρελθόν όσο και στη σημερινή κρίση που περνάει η χώρα μας, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική ήταν και είναι για την Ελλάδα το δέσιμο στο κατάρτι που μας εμποδίζει να υπακούσουμε τις σειρήνες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, είτε αυτές έρχονται από δεξιά, είτε από αριστερά.
Στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας από τα ερείπια του παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει επίκαιρη στρατηγική επιλογή. Η ανανέωση, επαναβεβαίωση και εκσυγχρονισμός των αξιών της Ευρώπης, όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, σεβασμός δικαιωμάτων, έλλειψη διακρίσεων, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανεκτικότητα, είναι σήμερα πολιτική διεκδίκηση σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αν και θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο γεγονός.
Η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη
Στη νέα αυτή πολιτική προοπτική για την ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας που πρεσβεύει η Δημοκρατική Συμμαχία, η επιλογή είναι περισσότερη Ευρώπη. Η εμπειρία από τα 60 και πλέον χρόνια της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ότι όταν οι συγκυρίες ευνοούσαν την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πολιτικών με συμμετοχή και επιρροή των Ευρωπαϊκών θεσμών το αποτέλεσμα ευνόησε την ανάπτυξη και την ευημερία όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αντιθέτως, όταν επικρατούσαν εθνικοί εγωισμοί και αντιπαλότητες σε επίπεδο κρατών μελών, το αποτέλεσμα ήταν στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής προοπτικής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών των Ευρωπαϊκών θεσμών για διαφάνεια στην εκτελεστική, στη δικαστική και στη νομοθετική εξουσία που να παίρνουν τη νομιμοποίησή τους από τον Ευρωπαίο πολίτη και να διατηρούν τους απαραίτητους κανόνες ελέγχου της εξουσίας για την απάλειψη φαινομένων διαφθοράς και αδιαφάνειας.
Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη. Η εικόνα που έχουν σχηματίσει για τη χώρα μας είναι αποκαρδιωτική. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το ποιος φταίει γι αυτό και πως μπορούμε να το αλλάξουμε. Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη μέρα της ύπαρξής της θέλησε να λέει να πράγματα με το όνομά τους. Αντί δηλαδή για κάθε λάθος, αποτυχία και ανικανότητά μας να ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες στο εξωτερικό, όπως δηλαδή έχουμε κάνει τόσο χρόνια τώρα, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας κατάματα και να τα διορθώσουμε. Για την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς. Για την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας φταίνε οι δικές μας πολιτικές και νοοτροπίες δεκαετιών. Αντί να αναθεματίζουμε δράκους και να κυνηγάμε σκιές, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να προχωρήσουμε μπροστά.
Η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδιά της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο. Το οφείλουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Θέλουμε μια Ελλάδα συμμέτοχο σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ.
Θέλουμε μια Ελλάδα που θα νοιάζεται για το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον έμπρακτα και όχι μόνο για το στενό εθνικό της όφελος.
Θέλουμε μια Ελλάδα που θα ελαχιστοποιήσει τις προσφυγές και καταδίκες εναντίων την στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Θέλουμε να δούμε άξιους Έλληνες σε θέσεις κλειδιά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Θέλουμε να δούμε μια Ελλάδα που θα συμμετέχει με εποικοδομητική άποψη στα όργανα της ΕΕ και σε όλα τα επίπεδα των θεσμών.
Θέλουμε μια Ελλάδα που μέσα από τη συμμετοχή της στην ΕΕ θα έχει θέση και άποψη για τα παγκόσμια δρώμενα.
Η επιρροή της Ελλάδας στην Ευρώπη
Υπάρχει μια διαδεδομένη λανθασμένη άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών στην οποία αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων για τις κοινές πολιτικές. Σε αυτή την εικόνα, η Ελλάδα φαντάζει μια μικρή αδύναμη να επηρεάσει χώρα, καταδικασμένη να εφαρμόζει τις βουλές των μεγάλων. Η άποψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός, ένας τύπος ομοσπονδίας, όπου υπάρχουν ανεξάρτητοι από κυβερνήσεις θεσμοί. Οι θεσμοί αυτοί λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα και συνθέτουν κοινές πολιτικές μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Με εξαίρεση κάποια θέματα που παραμένουν στη δικαιοδοσία των κρατών μελών και των κυβερνήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών στην ΕΕ αναπτύσσεται μέσα από τους θεσμούς. Το ποσοστό της επιρροής μιας χώρας στους θεσμούς ισούται με το ποσοστό ενδιαφέροντος, συμμετοχής και πρωτοβουλιών που θα εκδηλώσει. Για κάποιους βέβαια συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει η Υπουργική παρουσία στο Συμβούλιο ή η Πρωθυπουργική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής. Όμως αυτό είναι λανθασμένο.
Το 90% των αποφάσεων του Συμβουλίου λαμβάνεται πριν από την Υπουργική συνάντηση σε κατώτερα επίπεδα και απλά επικυρώνεται με την υπογραφή των Υπουργών. Επίσης η στατιστική λέει ότι το 70% της πρότασης νομοσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αλλάζει κατά τη διαδικασία της ψήφισης. Η πολύ-επίπεδη συμμετοχή της Ελλάδας στα όργανα της ΕΕ είναι σημαντική προϋπόθεση για την αύξηση της επιρροής της στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η εμπειρία του παρελθόντος και η εικόνα που έχει σχηματίσει η Ελλάδα στην ΕΕ είναι η απουσία ή η αδιαφορία για την εποικοδομητική συμμετοχή της σε επιτροπές και συμβούλια, στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων, εκεί δηλαδή που γίνονται οι πιο σημαντικές νομοθετικές διεργασίες. Η συμμετοχή της Ελλάδας περιοριζόταν μόνο σε θέματα που άπτονταν των στενών εθνικών συμφερόντων. Με μοναδική εξαίρεση τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, η συμμετοχή εκπροσώπων μας στις επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν μικρής επιρροής. Αυτό μπορεί να αλλάξει με μια νέα νοοτροπία συμμετοχής στα όργανα της ΕΕ.
Η ΕΕ αφορά τον κάθε πολίτη
Εκτός του γεγονότος ότι οι περισσότερες αποφάσεις που αφορούν άμεσα τους πολίτες λαμβάνονται από τα όργανα της ΕΕ, οι πολίτες από τη μεριά τους καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην ΕΕ, άμεσα με την εκλογή των Ευρωβουλευτών και έμμεσα με την εκλογή των κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν στο Συμβούλιο. Επίσης, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από το δημοκρατικά εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως Ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία. Ο Ευρωπαίος πολίτης έχει σήμερα άμεση δυνατότητα προσφυγής στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη σε περίπτωση που η εθνική νομοθεσία τον αδικεί, καθώς και να προσφύγει στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη σε περίπτωση που τα Ευρωπαϊκά όργανα τον αδικούν. Τέλος, η ΕΕ δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες της, μέσω της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών (ΠΕΠ) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα νομοθεσία, εφόσον συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές από το ένα τέταρτο (τουλάχιστον) των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ καθώς και τα θεσμικά όργανά της εν γένει, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ελληνική πολιτική και δημιουργεί συνθήκες ωφέλειας.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη
Η Δημοκρατική Συμμαχία προωθεί έναν καινούργιο πολιτισμό στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Θέλουμε οι Έλληνες εκπρόσωποι να πρωταγωνιστούν με την εποικοδομητική τους συμμετοχή.
Θέλουμε η επιλογή των εκπροσώπων να γίνεται με αξιοκρατικά και όχι με πελατειακά κριτήρια.
Θέλουμε να υπάρξει στρατηγική επένδυση σε πρόσωπα που με τη συμμετοχή τους θα αναλάβουν θέσης κλειδιά στην ΕΕ.
Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κοινούς στόχους και να μην φαίνεται μπροστά μόνο σε θέματα στενού εθνικού ενδιαφέροντος.
Συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και σε κάθε χώρα της ΕΕ υπάρχουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές για το μέλλον. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει θέση στην ομάδα των Ευρωπαϊκών κομμάτων που αγωνίζονται για μια αναπτυξιακή προοπτική για την Ευρώπη βασισμένη στην ελεύθερη αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια θέση που θα της επιτρέψει να προωθήσει πιο δυναμικά τις θέσεις και προτάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πρέπει να γίνει μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες διαμόρφωσης των προτάσεων του Ευρωπαϊκού κομματικού σχηματισμού για την ΕΕ.
Η Ευρώπη που θέλουμε
Θέλουμε μια ομόσπονδη, δημοκρατική και αποτελεσματική Ευρώπη. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο περισσότερο λαμβάνονται αποφάσεις από τους θεσμούς της ΕΕ με πλειοψηφία και όχι από διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων πίσω από κλειστές πόρτες, τόσο πιο δημοκρατική και αποτελεσματική είναι η ΕΕ.
Θέλουμε μια αλληλέγγυα Ευρώπη με ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο αλλά ταυτόχρονα με στρατηγική για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.
Θέλουμε μια Ευρώπη με αυτόνομους οικονομικούς πόρους για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της ανεξάρτητα από πολιτικές ισορροπίες των κυβερνήσεων.
Θέλουμε την ανάπτυξη δεσμευτικών πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με διαφοροποιήσεις βάση ενός σχεδίου συνοχής των περιφερειών και όχι ενιαία εφαρμογή κανονισμών που είναι αποτέλεσμα διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που μονάχα ανισότητες μπορούν να δημιουργήσουν.
Θέλουμε μια Κοινή Γεωργική πολιτική που θα επενδύει στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και όχι στην επιδοματική στήριξη εισοδημάτων.
Τέλος θέλουμε μια πολιτική Ευρώπη με ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Πρόγραμμα
-
13 Απρ
- Συνέντευξη
- 10:15 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο ΝΕΤ 105.8 στους Β. Μπεσκένη και Α. Κωβαίο.
-
13 Απρ
- Συνέντευξη
- 10:40 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3 με την Σία Κοσιώνη.
-
14 Απρ
- Συνέντευξη
- 08:30 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με τους Β. Λυριτζή - Δ. Οικονόμου.
Ακολουθήστε μας: