Ομιλίες Συνέδρων
2ο Προσυνέδριο
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 2ο Προσυνέδριο
- Η πορεία μας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο στις 27, 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία.
- Κυρ, 3 Απρ 2011
- Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 2ο Προσυνέδριο
- Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει, διεκδικεί, αγωνίζεται για την Ελλάδα που δεν θα παραδοθεί στο φόβο και τη μοίρα που της έχουν προδιαγράψει.
Κυριακή, 3 Απρ 2011
Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη στο 2ο Προσυνέδριο
Αγαπητοί σύμμαχοι και συμμαχητές,
Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη, στην όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Ξέρετε εγώ κατάγομαι από την άλλη άκρη της Ελλάδος, από την Κρήτη. Και είναι γνωστοί οι δεσμοί των Κρητικών με την Μακεδονία και τους Μακεδόνες. Θα ήθελα να πω πολλά γι΄αυτό, για την συγκίνηση που νοιώθουμε εμείς οι Κρητικοί όταν βρισκόμενοι στη Μακεδονία βλέπουμε τόσα αγάλματα και προτομές ηρώων Μακεδονομάχων συμπατριωτών μας, αλλά και για το καινούργιο που μας ενώνει, την Δημοκρατική Συμμαχία και μας κάνει περήφανους. Όμως η αυστηρή κλεψύδρα , μου επιβάλει να μπω αμέσως στο θέμα της σημερινής προσυνεδριακής μας συνδιάσκεψης που είναι όπως γνωρίζετε η κοινωνική πολιτική, η ανάπτυξη της Μακεδονίας και οι διεθνείς σχέσεις. Θα αναφερθώ στο σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεση μου στο κράτος-πρόνοια. Πεποίθηση μου είναι ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι ο καθρέπτης της ποιότητας του πολιτισμού ενός λαού.
Ας ευημερούν όσο θέλουν οι αριθμοί που αφορούν την αύξηση του ΑΕΠ, του κατά κεφαλήν εισόδημα και την ανυπαρξία ελλειμμάτων. Δεν εμποδίζουν αυτά από το να χαρακτηριστεί ένας λαός, ένα σύστημα, βάρβαρο, όταν στέκεται αδιάφορο, ανάλγητο μπροστά στα μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα, ενίοτε δράματα.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο πεδίο δράσης είναι όμως και το πλέον ευάλωτο στον λαϊκισμό. Πολλές φορές επιχειρείται το μικρό, το ελάχιστο, το αυτονόητο να αναδεικνύεται και να προβάλλεται μεγάλο, σπουδαίο και έτσι να γίνεται το χαλί που σκεπάζει την ωμή και ενοχλητική πραγματικότητα.
Η Συμμαχία και σ΄ αυτόν τον τομέα λέει την αλήθεια. Μια αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, που με την ωριμότητα η οποία πρέπει να τους διακρίνει, και αυτό εξαρτάται κατά κανόνα από εμάς τους πολιτικούς, θα πρέπει να κατανοούν και τις προτεραιότητες αλλά και τον εκάστοτε βαθμό και ένταση της κοινωνικής παρέμβασης.
Και η αλήθεια προεχόντως έχει να κάνει με τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες . Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ωραία λόγια και έκθεση ιδεών. Δεν είναι ευχολόγια και απλοί προγραμματισμοί. Απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις και κατά το μέρος που ασκείται από το Κράτος, αυτό προϋποθέτει διάθεση πόρων και κατ΄ επέκταση οικονομία που να επιτρέπει στις πρώτες προτεραιότητες της, να εντάσσεται το κοινωνικό κράτος. Καταχρεωμένο κράτος, υπέρογκα ελλείμματα και κοινωνική πολιτική με δανεικά που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών , είναι πρακτικές που έχει γνωρίσει ο τόπος και που έχουν συμβάλλει στην τραγωδία που ζει σήμερα η Χώρα μας. Αφού εξαιτίας των πρακτικών αυτών έχουμε οδηγηθεί , ανεξάρτητα από τα παιδαριώδη λάθη της σημερινής Κυβέρνησης, το κοινωνικό κράτος , το κράτος πρόνοια, να έχει μεταβληθεί σε κράτος αναλγησίας και αδικίας. Γιατί πως μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά ένα κράτος που περικόπτει στοιχειώδεις, βασικές κοινωνικές δαπάνες και περαιτέρω μειώνει, τις συντάξεις πείνας, οριζόντια με τις παχυλές; Γιατί δυστυχώς, και πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι οι όποιες παρεμβάσεις του κράτους –πρόνοιας , αρνητικές ή θετικές, λειτουργούν οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψη οι συντρέχουσες άλλες σοβαρές παράμετροι, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενέστερους .
Γι΄αυτό και η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει έμφαση στο να βγει η Χώρα από το οικονομικό τέλμα στο οποίο είναι βουτηγμένη. Γι΄αυτό και η Πρόεδρος μας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε 38 προτάσεις για την οικονομία που μόνο θετικά σχόλια απέσπασαν.
Σε κάθε περίπτωση και με τα παραπάνω δεδομένα, αξίωση πλέον, από την πολιτεία της συνταγματικής νομιμότητας και της ορθολογικής δράσης του κράτους πρόνοιας, είναι κυρίως, η εξασφάλιση της επιβίωσης και η προστασία της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, καθώς και η ίση κοινωνική αξιοπρέπεια. Το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τον ουδέτερο ρόλο του απέναντι στις κοινωνικές συνθήκες και να υπερασπίζει και να διασφαλίζει με τις πολιτικές του το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια, να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην κοινωνία, με μια συστηματική μακροχρόνια πολιτική άμβλυνσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Περαιτέρω, υπάρχει πλέον απαίτηση το κράτος να παρεμβαίνει διορθωτικά, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, προσφεύγοντας σε αναδιανομή των κοινωνικών πόρων, με απόλυτη προτεραιότητα στους πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αναδιανομή αυτή επιτυγχάνεται μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, των θεσμών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πρόνοιας και της δίκαιης φορολογίας.
Το κράτος –πρόνοια αναλαμβάνει ή πρέπει να αναλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των πλέον αδύνατων κοινωνικών ομάδων, όπως της οικογένειας, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων (Ρομά- άστεγοι ), ΑΜΕΑ, παιδική ηλικία ,ατόμων που βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λ.π.
Τελειώνει ο χρόνος που έχω στη διάθεση μου και γι΄αυτό θα αναφερθώ για λίγο στην οικογένεια. Θα έλεγα ότι στην κρίση που περνά η Χώρα μας , είναι ευτύχημα που ο θεσμός της οικογένειας είναι ακόμα πολύ ισχυρός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβάλλει αποφασιστικά οι νέοι ιδιαίτερα να μην αισθάνονται τόσο έντονα τις συνέπειες της ανεργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως δυστυχώς η παραπάνω διαπίστωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ήδη και στην Ελλάδα, η οικογένεια έχει γίνει πιο «μικρή» με την έννοια ότι τα διαζύγια αυξάνουν και κατ΄ επέκταση ο χρόνος ζωής της «πλήρους» οικογένειας μικραίνει, γεννιούνται λιγότερα παιδιά, οι νέοι τελούν γάμο σε μεγαλύτερη ηλικία κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπογεννητικότητα και κατ΄ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην εθνική ομοιογένεια με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.
Αγαπητοί συμμαχητές, η προσυνεδριακή διαδικασία της Δημοκρατικής Συμμαχίας μέχρι σήμερα είναι απόλυτα επιτυχής. Το ιδρυτικό μας συνέδριο που θα γίνει στις 27,28 και 29 Μαΐου θα είναι σταθμός και εφαλτήριο για μια πορεία τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι εντυπωσιακά.
- Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη στο 2ο Προσυνέδριο
Πρόγραμμα
-
14 Απρ
- Συνέντευξη
- 08:30 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με τους Β. Λυριτζή - Δ. Οικονόμου.
-
14 Απρ
- Συνέντευξη
- 11:15 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο IONION FM 95.5 και στους δημοσιογράφους Δ. Κολόκα, Γ. Αργυροπούλου.
-
14 Απρ
- Συνάντηση με φίλους/φίλες
- 19:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με φίλους και φίλες του κινήματος από το Δήμο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, στο καφέ «ΕΝ ΠΛΩ».
Ακολουθήστε μας: