Ομιλίες Συνέδρων
5ο Προσυνέδριο
- Κυρ, 8 Μαϊ 2011
- Ομιλία Κ. Κιλτίδη στο 5ο Προσυνέδριο
- Ο καθένας μας κάνει υποθέσεις για σκοτεινά κέντρα, για συνωμοσίες, οργανωμένα σχέδια ή στρατηγικές επιπτώσεις για την χώρα μας.
- Κυρ, 8 Μαϊ 2011
- Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 5ο Προσυνέδριο
- Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι ο Τουρισμός σε όλες τις μορφές του, αποτελεί βασικό πυλώνα και ελπίδα ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Κυριακή, 8 Μαϊ 2011
Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 5ο Προσυνέδριο
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του πολιτικού κινήματος το οποίο με βάση του την Κρήτη φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, είμαστε εδώ, αποφασισμένοι και δυνατοί, έτοιμοι να δώσουμε τον δύσκολο αγώνα για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του αύριο.
Την Ελλάδα της Ευρώπης.
Την Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Και θα το πετύχουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλες εκείνες τις αρρωστημένες νοοτροπίες, ενός παλαιοκομματικού χθες που ευθύνεται για τα δεινά που υφίσταται σήμερα ο κάθε Έλληνας. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στην ανάπτυξη. Και στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο έχει ο τουρισμός.
Φίλες και φίλοι,
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια τόσο για την ποσοτική όσο και για την ποιοτική αναβάθμισή του. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αιχμή του δόρατος στο νέο αυτό μοντέλο – σε αυτό που θα δώσει το συν, το πλεονέκτημα στη χώρα μας-μπορούν να είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα των μορφών εναλλακτικού τουρισμού είναι ότι αν αναπτυχθούν σωστά κατανέμουν το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας σε όλους τους μήνες του χρόνου, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας. Ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που στρέφεται προς τον εναλλακτικό τουρισμό ξεπερνά τα 35.000.000 και αυξάνεται με ρυθμούς του 20% τον χρόνο. Πρόκειται όμως για ένα πεδίο το οποίο ακόμα στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα, ενώ οποιαδήποτε πρόοδος οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και είναι πραγματικά κρίμα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα μας είναι ευλογημένη, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (μορφολογία, κλίμα, φυσικό πλούτο, πολιτιστική κληρονομιά κλπ), τα οποία της επιτρέπουν να αναπτύξει σχεδόν όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Θα αναφερθώ στις κύριες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως:
1. Θρησκευτικός τουρισμός.
Η χώρα μας διαθέτει μοναδικά μνημεία της χριστιανικής πίστης τα οποία πρέπει να αναδειχθούν μέσα από ολοκληρωμένα πακέτα φιλοξενίας.
2. Ιαματικός τουρισμός.
Ο νόμος του 2006 δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω της πληθώρας των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που χρειάζονταν για την εφαρμογή του. Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού η οποία επιφέρει σημαντικά έσοδα καθώς, ο μέσος όρος παραμονής των τουριστών είναι γύρω στις 13-14 ημέρες.
3. Θεραπευτικός τουρισμός.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να γίνει το συντομότερο η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία να αναπτύξουν δραστηριότητες που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Επί παραδείγματι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ξενοδοχεία που θα διαθέτουν υπηρεσίες αιμοκάθαρσης ή υπηρεσίες για άτομα με κινητικά προβλήματα κλπ. Ο θεραπευτικός τουρισμός, επηρεάζεται λιγότερο από την διεθνή οικονομική κρίση, αφού τα έξοδα των ασθενών τα πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία κάθε χώρας.
4. Πολιτιστικός τουρισμός
Το τετράπτυχο: μεταφορά-ξενάγηση-φιλοξενία-ψυχαγωγία αποτελεί βασικό ζητούμενο και είναι αναγκαίο άμεσα να γίνει πράξη.
Και δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στον πολιτισμό των προγόνων μας. Το Ελληνικό Φεστιβάλ (Αθηνών και Επιδαύρου) μέσα από την κατάλληλη προβολή και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πακέτων φιλοξενίας, μπορεί να ξαναβάλει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό χάρτη των πολιτιστικών προορισμών όπως ακριβώς συμβαίνει με την Αβινιόν της Γαλλίας και άλλες πόλεις.
5. Αθλητικός τουρισμός.
Έχουμε μείνει πίσω. Δεν είναι κρίμα να μην αξιοποιείται το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω έλλειψης χώρου όπου θα φιλοξενούνται αθλητικές διοργανώσεις; Δεν είναι κρίμα να μην αξιοποιούνται λίμνες όπως της Καστοριάς, των Ιωαννίνων, του Καϊάφα ως προπονητικά κέντρα για κωπηλασία; Δεν είναι κρίμα να μην αξιοποιούνται περιοχές με ιδανικό κλίμα το καλοκαίρι όπως η Ευρυτανία, τα Γρεβενά για την προετοιμασία ποδοσφαιρικών ομάδων;
6. Γεωτουρισμός.
Ο γεωτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικά γεωλογικά μνημεία, τα οποία αποτελούν πόλο προσέλκυσης τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος όπως χαρακτηριστικά για παράδειγμα το γεωπάρκο του Ψηλορείτη, το Σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες, του Δυρού στη Μάνη, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.
7. Διατροφικός τουρισμός - Οινοτουρισμός
Παγκοσμίως είναι παραδεκτό πλέον ότι η μεσογειακή και ιδιαίτερα η κρητική διατροφή αποτελεί το πιο υγιεινό είδος διατροφής. Το γεγονός αυτό μπορεί να συνδυασθεί και με τις λαογραφικές παραδόσεις που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή κάθε φαγητού και να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους τουρίστες. Η γνωριμία με τους ελληνικούς αμπελώνες και τις τοπικές μονάδες παραγωγής οίνου, αποτελεί μια επί πλέον μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της χώρας μας.
8. Οικοτουρισμός.
Η τάση αυτή που αναπτύσσεται σταδιακά από την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο να στηριχθεί από την πολιτεία, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
9. Καταδυτικός τουρισμός.
Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού που απευθύνεται μεν σε ειδικό κοινό αλλά με ακριβά γούστα και βαρύ πορτοφόλι, αφού και μόνο ο εξοπλισμός στοιχίζει πολλά. Να θυμίσω ότι άλλες χώρες που δεν διαθέτουν τον υπέροχο ελληνικό βυθό έχουν ποντίσει πλοία για να δημιουργήσουν χώρους επίσκεψης των δυτών. Νόμος για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού υπάρχει, μένει να δοθούν κι άλλα κίνητρα και να αξιοποιηθεί.
10. Κρουαζιέρα.
Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού στην οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι κυρίαρχη. Πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν τα αντικίνητρα που υπάρχουν στην αγορά και να ενισχυθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και μέσω διεθνών συμφωνιών να λειτουργήσουν ελληνικά λιμάνια ως σημεία έναρξης κρουαζιέρας (home port) στη μεσόγειο.
11. Επαγγελματικός – Συνεδριακός τουρισμός.
Αναπτύσσεται σταδιακά μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χρειάζονται όμως κίνητρα για την κατασκευή συνεδριακών κέντρων σε περιοχές με ιστορία ή φυσικό κάλος.
12. Περιπατητικός τουρισμός.
Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο με τη χάραξη και ανάδειξη μονοπατιών.
Φίλες και Φίλοι,
Από τα παραπάνω προκύπτει πως η χώρα μας διαθέτει την «πρώτη ύλη» για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η πολιτεία να «επενδύσει» σε αυτές μέσω:
i. Της δημιουργίας ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου.
ii. Της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών.
iii. Της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
iv. Της προβολής, σε Ελλάδα και εξωτερικό των νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών που δίνει η χώρα.
Επί πλέον, πρέπει να ληφθούν μέτρα που να αφορούν την προσφορά και την ζήτηση του τουριστικού προϊόντος:
- Όσον αφορά στο επίπεδο της προσφορά στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» με αναβάθμιση της ποιότητάς του.
- Όσον αφορά στη ζήτηση, ο τουρισμός πρέπει να δημιουργεί συνέργειες και οικονομίες φάσματος με τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η γαστρονομία.
Επί πλέον, βαρύνουσα σημασία έχουν οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, του οποίου η εκπαίδευση αποτελεί βασική παράμετρος για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την βελτίωση της παραγωγικότητας. Ακόμα, πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα την δυνατότητα ανάπτυξης του μοντέλου της τουριστικής κατοικίας (holiday home) το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό καθώς είναι ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτό όμως πρέπει να γίνει οργανωμένα από την πολιτεία. Με αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης. Και όχι άναρχα.
Τέλος, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα όπως:
- Απαλλαγή πάσης φορολογίας για μια 5ετία των νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
- Οι τουριστικές επιχειρήσεις που ιδρύονται από νέους έως 30 ετών να έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
- Οι τουριστικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους έως 30 ετών-ακόμα κι αν λειτουργούν πολλά έτη- να έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, με την προϋπόθεση να μην μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν.
Φίλες και φίλοι για να γίνουν αυτά που σας περιέγραψα εγώ και άλλοι συνάδελφοι, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Κάτι που λείπει από την σημερινή κυβέρνηση αλλά, δυστυχώς και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η Ελλάδα σήμερα παρά ποτέ, έχει ανάγκη αυτό που η πρόεδρός μας, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε από την πρώτη στιγμή: Την Εθνική συνεννόηση.
Δυστυχώς οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Δυστυχώς δεν παραδειγματίζονται από την Πορτογαλία, όπου σοσιαλιστικό και συντηρητικό κόμμα, αν και σε προεκλογική περίοδο συμφώνησαν στους όρους του μνημονίου. Και ένας από τους βασικούς όρους είναι ότι για κάθε ένα ευρώ πρόσθετης φορολόγησης στους πορτογάλους πολίτες το κράτος θα περικόπτει δύο ευρώ από τις δικές του λειτουργικές δαπάνες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η Κυβέρνηση κατέφυγε στην εύκολη λύση της μείωσης μισθών και συντάξεων στερώντας χρήμα από την αγορά, ενώ η αντιπολίτευση λαϊκίζοντας διχάζεται ακόμα και για την αύξηση του ωραρίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα σε αυτό κλίμα της ακυβερνησίας που για την οικονομία σημαίνει αργός θάνατος, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές για να επιβάλει ο λαός αυτό που η ίδια αδυνατεί να πράξει, αλλά η χώρα έχει ανάγκη: Την εθνική συνεννόηση.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι όσοι ακόμα και σήμερα βάζουν το συμφέρον του κόμματος πάνω από το συμφέρον της πατρίδας ότι μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να οδηγήσουμε το καράβι της Ελλάδος σε ασφαλές λιμάνι.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για τη χώρα μας που δημιουργούνται μέσα από την κρίση στη μεσόγειο. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ασφαλή και ευημερούσα Ελλάδα για τα παιδιά μας. Οι αποφάσεις είναι στα δικά μας χέρια. Η φιλελεύθερη και προοδευτική Κρήτη δίνει πρώτη το παράδειγμα. Είμαι βέβαιος ότι κάθε υγιές προοδευτικό και ριζοσπαστικό πνεύμα σε όλη την Ελλάδα θα ακολουθεί σε λίγο το παράδειγμά σας.
Ξεκινάμε από εδώ την αδούλωτη και φιλελεύθερη Κρήτη την επανάσταση της λογικής. Και να ‘στε σίγουροι ότι σε λίγο με μπροστάρησα τη Ντόρα Μπακογιάννη, η επανάσταση της λογικής θα κυριεύσει ολόκληρη την Ελλάδα.
Πρόγραμμα
-
28 Ιουλ
- Περιφερειακή Συνδιάσκεψη
- 19:00 Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Υπολοίπου Αττικής στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας ( Β. Κωνσταντίνου 47, Κορωπί).
-
28 Ιουλ
- Συνέντευξη
- 08:00 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εκπομπή Πρωινό MEGA.
-
27 Ιουλ
- Περιφερειακή Συνδιάσκεψη
- 19:00 Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (Αγίου Τίτου 1 - Λότζια, Ηράκλειο).
Ακολουθήστε μας: