Πρόεδρος
Άρθρα
- Τρί, 12 Ιουλ 2011
- Η ανάπτυξη ως εργαλείο για την έξοδο από την κρίση
- Άρθρο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργου Κοντογιάννη, στην εφημερίδα Αυριανή της Κυριακής (10/7).
- Δευ, 11 Ιουλ 2011
- Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο mediasoup.gr
- Διαβάστε τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, στην ιστοσελίδα mediasoup.gr και στον Γ. Διγενή.
Δευτέρα, 9 Μαϊ 2011
Άρθρο Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Ημερησία
Σήμερα η βαριά φορολόγηση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που δεν φοροδιαφεύγουν, συνδυασμένη με την επιβράβευση της φοροδιαφυγής από κάποιους επώνυμους και ισχυρούς, μεγαλώνει τα βάρη σε αυτούς που πάντα πληρώνουν και μοιραία τους εξαγριώνει.
Είναι προφανές ότι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα των εσόδων είναι η ύπαρξη ενός αναποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού που μαστίζεται από διαφθορά και αδυνατεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή. Η αύξηση των συντελεστών παράλληλα με την αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής οδηγεί σε μεταφορά πόρων από τον υγιή ιδιωτικό τομέα στους φοροφυγάδες και τα διεφθαρμένα κυκλώματα.
Ένα νέο οικονομικό μοντέλο, πραγματικής εξόδου από την κρίση, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση του πολίτη που παράγει. Αντίθετα, ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να ελαφρυνθούν δραστικά από τα τεράστια βάρη που σήμερα τους φορτώνει η σπάταλη κρατική διαχείριση.
Μια νέα φορολογική πολιτική στην πατρίδα μας πρέπει να είναι απλή, σταθερή και διαφανής. Αναδιανεμητική και ήπια προοδευτική έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αλλά και ς ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης. Κοινωνικά ισόρροπη, αλλά και ανταποδοτική σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης από το κράτος. Αναπτυξιακή, για να υπηρετεί τους πυλώνες των στρατηγικών στόχων της οικονομίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει 12 μέτρα - βαθιές τομές - στο φορολογικό σύστημα, ώστε να πάμε σε ένα σύστημα που να προβλέπει χαμηλούς φόρους , τους οποίους όμως θα πληρώνουν όλοι.
1. Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμε-σους φόρους και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για όλους.
2. Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων και εγκυκλίων.
3. Σύνδεση των φορολογικών στοιχείων όλων των επιχειρήσεων on line με το Υπουργείο Οικονομικών. Κατ' αρχήν των ΑΕ και ΕΠΕ και αργότερα για μικρότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Δημιουργία ενός εντελώς νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, ο οποίος και μόνο θα έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες. Ο νέος μηχανισμός θα αποτελείται αποκλειστικά από νέους υπαλλήλους, με υψηλά προσόντα και καλά αμειβόμενους, οι οποίοι δεν θα είναι μόνιμοι (θα προσλαμβάνονται με μακροχρόνιες συμβάσεις και θα κρίνονται από την απόδοσή τους). Η παρακολούθηση και οι έλεγχοι θα γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις έκτακτες εφόδους κυρίως για τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
5. Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης κάθε είδους αναδρομικής φορολόγησης.
6. Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης κάθε είδους γενικευμένης φορολογικής αμνηστίας (τύπου κλεισίματος βιβλίων, αυτοπεραίωσης, περαίωσης κλπ), για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις.
7. Τακτικό φορολογικό έλεγχο σε δείγμα τουλάχιστον 15% των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων ετησίως (εν μέρει τυχαίο και εν μέρει με βάση αντικειμενικά κριτήρια), ο οποίος εξαντλείται στο τρέχον έτος και μόνο όταν υπάρχει σοβαρό αδίκημα φοροδιαφυγής γενικεύεται και καλύπτει τις προηγούμενες χρήσεις. Έτσι ώστε όλοι να έχουν το κίνητρο να γίνουν και να μείνουν νομοταγείς.
8. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας (λ.χ. τουριστικές υπηρεσίες και αγροτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής και υψηλής προστιθέμενης αξίας).
9. Την εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων των επιχειρήσεων.
10. Την κατάργηση του θεσμού των μη ανταποδοτικών πόρων υπέρ τρίτων και την υποκατάσταση τους στις λίγες περιπτώσεις (όπου οι σχετικοί πόροι καλύπτουν δικαιολογημένες κοινωνικές ανάγκες), από τον κρατικό προϋπολογισμό.
11. Την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των δαπανών έρευνας και καινοτομίας.
12. Την κατάργηση όλων των επί μέρους φόρων επί των ακινήτων (περιλαμβανομένου και του φόρου μεταβίβασης), και την υποκατάσταση τους από έναν φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και ένα δημοτικό τέλος. Οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι φόροι δεν ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά προκύπτουν κατόπιν έρευνας αγοράς που πραγματοποιεί ανεξάρτητη αρχή κάθε δύο έτη και εφαρμόζονται υποχρεωτικά από το υπουργείο Οικονομικών (είτε αφορούν αυξήσεις, είτε μειώσεις).
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η σημαντική και άμεση ελάφρυνση της φορολογίας σε ότι αφορά την παραγωγική διαδικασία και την εργασία θα τονώσει τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Πρόγραμμα
-
27 Αυγ
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της Περιφέρειας.
-
28 Αυγ
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της Περιφέρειας.
-
29 Αυγ
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα), στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της Περιφέρειας.
Ακολουθήστε μας: