Δραστηριότητες
Multimedia
Παρασκευή, 15 Ιουλ 2011
Ζωτική ανάγκη ο στρατηγικός σχεδιασμός
Αλεξάνδρα Πάλλη, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Παρέμβαση Αλεξάνδρας Πάλλη για τα ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής
Με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε χθες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρό, η κα. Αλεξάνδρα Πάλλη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Γενική Γραμματέας του ΕΒΕΑ, διατύπωσε τις παρακάτω θέσεις και προτάσεις:
Νέα πολιτική δομή
Η αιρετή περιφέρεια συνιστά μια νέα ισχυρή πολιτική δομή της χώρας. Η περιφέρεια Αττικής έχει πολλαπλά αυξημένο πολιτικό ρόλο, αφού εκπροσωπεί το μισό περίπου του πληθυσμού της χώρας. Ο ρόλος και οι παρεμβάσεις της υπερβαίνουν κατά πολύ το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις αρμοδιότητές της.
Ως εκ τούτου, η εκλεγμένη περιφέρεια έρχεται να υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό μια ανεπαρκή, προβληματική, απαρχαιωμένη, αναποτελεσματική κρατική δομή.
Σήμερα, το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται ευθέως από μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι νέες πολιτικές δομές, όπως είναι αυτή της περιφέρειας, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Στην ουσία, έρχονται να καλύψουν τα κενά που αφήνει ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια. Ταυτόχρονα, έρχονται να αποκαταστήσουν και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στους πολίτες και στους αιρετούς εκπροσώπους.
Ατζέντα Θεμάτων
Η περιφέρεια Αττικής αντικειμενικά έχει μια πλούσια και πολυσύνθετη πολιτική ατζέντα. Τα έχει όλα.
Κατά τη γνώμη μου, οφείλει να εστιάσει στις παρεμβάσεις και στις πρωτοβουλίες της σε θέματα καίριας σημασίας που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι:
· η διαχείριση των απορριμμάτων· η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Και τα δύο αυτά ζητήματα είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων, αν δεν το αντιμετωπίσουμε εδώ και τώρα χωρίς αναβλητικότητες, χωρίς τοπικισμούς και χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους, θα πνίξει το λεκανοπέδιο Αττικής. Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις.
Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Και αυτό γιατί είναι ο μοναδικός «κουμπαράς» που διαθέτει σε αυτή την τραγικά δύσκολη οικονομική συγκυρία η χώρα. Η χαμηλή απορροφητικότητα είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η απουσία στρατηγικών σχεδίων είναι και αυτή εμφανής.
Θεωρώ ότι είναι ζωτική ανάγκη η αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας να εστιάσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ελαχιστοποιώντας υπαρκτές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθιστούν δύσκολη και προβληματική την εύρυθμη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Οι παρενέργειες του Καλλικράτη
Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο Καλλικράτης είναι σημαντικά, είναι γνωστά. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ασάφειες για τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία καίριων τομέων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις των πολεοδομιών, οι οποίες μέχρι πρότινος βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα των Νομαρχιών. Αν σήμερα πας για ένα πολεοδομικό ζήτημα σε κάποια αρμόδια υπηρεσία θα εισπράξεις την απάντηση ότι «Δε μπορούμε αν ασχοληθούμε με το θέμα σας γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητές μας. Δε γνωρίζουμε αν ανήκουμε στο δήμο ή στην περιφέρεια» και άλλα τέτοια ευτράπελα.
Αξιοποίηση Ελληνικού
Καίριο ζήτημα για την Αττική είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού.
Στο ζήτημα αυτό η Περιφέρεια δε φαίνεται να υπάρχει καθόλου, ενώ οφείλει να έχει θέσεις και απόψεις για τη σωστή και βιώσιμη αξιοποίησή του. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γνωρίζουμε τις ταλαντεύσεις και τις ασάφειες των κυβερνητικών προτάσεων, αλλά και τις αντιδράσεις των δήμων.
Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο σύνθεσης και αναζήτησης κοινού πλαισίου για μια σωστή και βιώσιμη αξιοποίηση του Ελληνικού.
Δε νοείται η Περιφέρεια να είναι απούσα από ένα ζήτημα υπερτοπικής σημασίας όπως είναι η περίπτωση του Ελληνικού.
Πόλοι ανάπτυξης
Ένα άλλο ζήτημα εξίσου σημαντικό είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Το κορεσμένο λεκανοπέδιο οφείλει να αναζητήσει τις πολιτικές εκείνες που θα δίνουν ανάσα ζωής σε μια Περιφέρεια που χρόνια τώρα συγκροτήθηκε με βασικά χαρακτηριστικά την πολεοδομική αναρχία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την απουσία κοινωνικών υποδομών, την έλλειψη χώρων αναψυχής.
Η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων έδειξε ότι αν υπάρχει βούληση και σωστός σχεδιασμός, μπορούν να γίνουν σωστές και εύστοχες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη λειτουργία των πόλεων.
Παρακολουθώντας τις διάφορες προτάσεις και μελέτες που έχουν υποβάλλει οι ειδικοί (πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, κ.ά.) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να ανασάνει αν φροντίσει να δημιουργηθούν τρεις πόλοι αναψυχής, διασκέδασης και πολλαπλών χρήσεων στις περιοχές του Πειραιά (πρώην εργοστάσιο ΑΓΕΤ – Δραπετσώνα), στα Νότια Προάστια (αλυκές Αναβύσσου), καθώς και η αναβάθμιση του πάρκου Τρίτση στο Ίλιον.
Οι τρεις αυτοί πόλοι ανάπτυξης, μαζί με το Ελληνικό, θα αλλάξουν παντελώς τη λειτουργία του λεκανοπεδίου και θα δώσουν ανάσα ζωής στους πολίτες.
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου
Η Περιφέρεια λειτουργώντας ως «ομπρέλα» μπορεί να προχωρήσει την ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου που ξεκινάει από το ΣΕΦ και φτάνει μέχρι τη Βάρκιζα. Γνωρίζουμε ότι στο παραλιακό μέτωπο έχουν ρόλο πολλοί κρατικοί και άλλοι φορείς.
Η πανσπερμία αρμοδιοτήτων λειτουργεί ως τροχοπέδη, γι' αυτό και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, εταιρεία ενός σκοπού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το άνοιγμα της Αττικής στη θάλασσα.
Πρόγραμμα
-
15 Σεπ
- Συνέντευξη Τύπου
- 12:30 Συνέντευξη Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ (2ος όροφος, αίθουσα C). Θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του κινήματος
Ακολουθήστε μας: