Κοινοβουλευτική Ομάδα
Δελτία Τύπου
- Πέμ, 19 Ιαν 2012
- Πρακτικές του ΠΑΜΕ οδηγούν στην ανεργία
- Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την στάση του ΠΑΜΕ, να εμποδίσει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.
- Πέμ, 19 Ιαν 2012
- Επιτέλους γίνεται το αυτονόητο
- Ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη, Βουλευτή Δημοκρατικής Συμμαχίας, για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών Βουλευτών.
Παρασκευή, 18 Νοε 2011
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των χρεών των κομμάτων
Ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρου Σκυλακάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προνομιακό υπερδανεισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το τραπεζικό σύστημα
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προνομιακό υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από το τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε σήμερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Το ερώτημα αφορά το φαινόμενο του ηθικού κινδύνου που προκύπτει από τον υπερδανεισμό των ελληνικών κυβερνητικών κομμάτων αλλά και στη χρήση των χρημάτων των ευρωπαίων φορολογουμένων για νέα δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια στα κυβερνητικά κόμματα, που θα αλλοιώσουν την ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού.
Όπως σημειώνει ο Θ. Σκυλακάκης, για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές τραπεζικές συμβάσεις που δεσμεύουν μελλοντικές επιχορηγήσεις των δύο κομμάτων ύψους 111,8 και 120 εκ. ευρώ αντιστοίχως, με λήξη των σχετικών συμβάσεων μέχρι το 2015, ενώ το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης για όλα τα ελληνικά κόμματα ήταν το 2010 48,8 εκ. ευρώ και τα έσοδά τους που δεν προέρχονται από δάνεια ή κυβερνητικές επιχορηγήσεις είναι και για τα δύο αθροιστικά κάτω των 10 εκ. ευρώ ετησίως.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Αναλυτικά η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη έχει ως εξής:
«Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, δημοσιεύματα στον Τύπο και επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά ελληνικά κόμματα έχουν δανεισμό που ξεπερνά τα 230 εκ. ευρώ, με εγγύηση πιθανές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, που αφορούν περιόδους πολύ μετά τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές τραπεζικές συμβάσεις που δεσμεύουν μελλοντικές επιχορηγήσεις των δύο κομμάτων ύψους 111,8 και 120 εκ. Ευρώ αντιστοίχως, με λήξη των σχετικών συμβάσεων μέχρι το 2015, ενώ το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης για όλα τα ελληνικά κόμματα ήταν το 2010 48,8 εκ. ευρώ και τα έσοδά τους που δεν προέρχονται από δάνεια ή κυβερνητικές επιχορηγήσεις είναι και για τα δύο αθροιστικά κάτω των 10 εκ. ευρώ ετησίως. Προεξοφλείται συνεπώς η μελλοντική λαϊκή βούληση πολύ πέραν της θητείας της παρούσας Βουλής, η οποία όμως επηρεάζεται από την προνομιακή δανειοδότηση των κομμάτων αυτών από το τραπεζικό σύστημα. Παρά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, που καλύπτεται με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα δύο υπερδανεισμένα κυβερνητικά κόμματα έλαβαν μάλιστα το τελευταίο διάστημα και νέα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της.
Η επικείμενη επανακεφαλαιοποίηση-κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, αυξάνει την επιρροή των κυβερνητικών κομμάτων στο τραπεζικό σύστημα, αφού επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών (PSI, στήριξη των τραπεζών με κοινές ή προνομιούχες μετοχές κ.λπ.), χωρίς να προκύπτει με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) που προκύπτει, λόγω του γεγονότος ότι τα υπερδανεισμένα κυβερνητικά κόμματα θα επηρεάζουν καθοριστικά την τύχη των πιστωτών τους.
Θεωρεί η Επιτροπή στο πλαίσιο των εργασιών της Τρόικα (π.χ. πρόβλεψη στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για ενίσχυση της διακυβέρνησης του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προβλέπεται να γίνει με σύμφωνη γνώμη της Τρόικα), σημαντικό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ηθικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των τραπεζών, που προκύπτει από τον υπερδανεισμό των ελληνικών κυβερνητικών κομμάτων και να αποτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για νέα δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια στα κυβερνητικά κόμματα, που θα αλλοιώσουν την ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού; Εάν ναι, πώς προτίθεται να το πράξει αυτό;».
ΔΗΛΩΣΗ
Σε σχέση με την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης δήλωσε:
«Τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό και με τη χώρα υπερχρεωμένη, χρωστούν πάνω από 230 εκ ευρώ στις τράπεζες, και συνεχίζουν να δανείζονται εκατομμύρια, την ώρα που επιχειρήσεις και πολίτες-δανειολήπτες στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας.
Τα δάνεια αυτά, δεν έχουν καμία οικονομική λογική, μια που είναι πολλαπλάσια της κρατικής χρηματοδότησης την οποία τα κόμματα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο για διάστημα πολύ μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Προκαταλαμβάνουν όσοι μετέχουν στις συναλλαγές αυτές και επηρεάζουν αθέμιτα, υπερχρηματοδοτώντας τα συγκεκριμένα κόμματα, την μελλοντική βούληση του ελληνικού λαού.
Ρωτώ λοιπόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρόκειται να γίνει αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους, πως θα εξασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για να συνεχιστεί ο υπερδανεισμός και ο αθέμιτος επηρεασμός του ελληνικού λαού».
Πρόγραμμα
-
22 Ιαν
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.