Κοινοβουλευτική Ομάδα

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Παρ, 16 Μαρ 2012
Καμία μέριμνα από την πολιτεία για την εγκατάλειψη παιδιών
Την ώρα που πληθαίνουν τα φαινόμενα εγκατάλειψης παιδιών σε ιδρύματα, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα μεγαλώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης - Παρέμβαση του βουλευτή Γ. Κοντογιάννη.
Παρ, 16 Μαρ 2012
Θέμα αξιοπιστίας του κράτους το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών
Επίκαιρη ερώτηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτη, 20 Δεκ 2011

Ο Λ. Αυγενάκης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

«Να εντείνουμε την προσπάθεια για ένα νέο, αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών»

Στην Ολομέλεια της Βουλής έφερε προς συζήτηση η Δημοκρατική Συμμαχία το σκάνδαλο της υπέρογκης χρηματοδότησης και δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, και ώρα 20.00.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συζήτησης ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα προκλητικά χρέη και τον πρωτοφανή υπερδανεισμό των πολιτικών κομμάτων, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ζητώντας:

- Πρώτον, 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση όλων των εκτάκτων και έμμεσων χρηματοδοτήσεων.

- Δεύτερον, απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες.

- Τρίτον, εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού των κομμάτων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

- Τέταρτον, απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ του κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

«(...) Την ώρα που το δημόσιο χρωστά σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δεν επιστρέφει το ΦΠΑ, την ώρα που το ΙΚΑ αδυνατεί να καταβάλει στην ώρα τους τις συντάξεις χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν στο όριο της φτώχιας, την ώρα που σχεδιάζετε και νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και νέα μέτρα, την ώρα που τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα ήδη λαμβάνουν την τέταρτη υψηλότερη κρατική επιχορήγηση σε όλη την Ευρώπη, την ίδια ώρα, πριν λίγες ημέρες υπεγράφη κατ΄ εντολή των συγκυβερνούντων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, η εκταμίευση της τρίτης δόσης της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Παρακαλούμε: Μην προχωρήσετε σε νέους φόρους και σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, μην προχωρήσετε στην αύξηση του ρεύματος κατά 10-15%. Μειώστε και περικόψτε τουλάχιστον κατά 50% τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων, περικόψτε τις δημόσιες δαπάνες. Τα κόμματα δεν μπορούν να υπάρχουν και να λειτουργούν ως κρατικοδίαιτες δομές. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...

Να σας θυμίσω τους αριθμούς; Το 2010, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας, τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011, χρονιά ακόμα σκληρότερης λιτότητας για όλο τον Ελληνικό Λαό, τα κόμματα έλαβαν μέχρι αυτή την ώρα 40,5 εκατομμύρια Ευρώ. Να σας πω και για τα δάνεια; Ως σήμερα, τα κόμματα έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.

Πολλά είναι ερωτήματα που προκύπτουν: Αλήθεια, εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια κανονικά; Τι θα γίνει με τα δάνεια αυτά στην περίπτωση «κουρέματος» του χρέους; Και τι θα γίνει με τα δάνεια της Αγροτικής ενόψει της ιδιωτικοποίησής της; Και από την άλλη, οι μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής έχουν λάβει γνώση και έχουν εγκρίνει τα νέα δάνεια της Τράπεζας προς πολιτικά κόμματα; Τι είδους εξαρτήσεις των κομμάτων δημιουργούνται από επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτού της Marfin, που έχει μάλιστα λόγο και σε μέσα ενημέρωσης; Τι είδους εγγυήσεις έχουν δοθεί από κάθε κόμμα για το κάθε ένα από τα δάνεια;

Και ποιος είχε την ευθύνη έγκρισης των δανείων από την πλευρά των Τραπεζών και ποιος από την πλευρά των κομμάτων; Αλήθεια, οι διοικήσεις των τραπεζών θα δεχόντουσαν να δανείσουν τόσο μεγάλα ποσά σε ιδιώτες, εάν αυτοί έδιναν ως εγγύηση τα έσοδα από τη μελλοντική πελατεία τους; Πως είναι δυνατόν τα κόμματα να λαμβάνουν τόσο μεγάλα δάνεια με καθαρά υποθετικές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις; Μήπως οι επιχειρηματίες θεωρούνται αναξιόπιστοι, ενώ τα πολιτικά κόμματα και οι αρχηγοί τους είναι πλήρως αξιόπιστοι και τους εγκρίνουν αφειδώς χρήματα;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα κόμματα δεν αρκέστηκαν στα ήδη μεγάλα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αναζήτησαν επιπλέον έσοδα και από τον τραπεζικό δανεισμό, δηλαδή αντί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, διόγκωσαν και συνεχίζουν να διογκώνουν περισσότερο το ήδη σπάταλο κομματικό σύστημα, μαζί και τα υποκαταστήματά τους, Ινστιτούτα και Ιδρύματα.

Η ευθύνη είναι όμως και συλλογική και ατομική πλέον για τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά που γνωρίζει περισσότερα. Θα αποφασίσει επιτέλους κάποιος εκ των Βουλευτών των παλαιών κομμάτων, έστω και μόνος του, να πει την αλήθεια στους πολίτες πόσο κοστίζει η δημοκρατία μας; Θα μιλήσει ανοιχτά για τον υπερδανεισμό των πολιτικών κομμάτων, για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, για τις τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, για τα Ινστιτούτα και τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών και τις πιθανές ξεχωριστές χρηματοδοτήσεις; Και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα «μας κρύβουν»... Και κάποιοι που γνωρίζουν, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και σιωπηλά αποφεύγουν να πάρουν θέση, θεωρώντας ότι με αυτή τη μέθοδο θα αποφύγουν την ευθύνη. Ελπίζω σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο αρμόδιος Υπουργός να μας απαντήσουν συγκεκριμένα και καθαρά.

Γιατί τη συζήτηση αυτή προκαλέσαμε με σκοπό να εντείνουμε την προσπάθεια για ένα νέο, αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών από όλα τα μέρη, αυτήν που απαιτούμε από τους επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους. Το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, πρέπει και να είναι τίμιο στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας. Και δεν μπορούν να συνεχίζονται κανονικά οι χρηματοδοτήσεις και ο υπερδανεισμός των πολιτικών κομμάτων, τη στιγμή που οι προβλέψεις λένε ότι το χρόνο που μας έρχεται θα έχουμε περίπου 60.000 νέα λουκέτα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποφέρουν, ενώ σήμερα η ανεργία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, με σχεδόν 1.000.000 ανέργους.

Δεν μπορούν μόνο τα κόμματα να πληρώνονται κανονικά, ενώ το δημόσιο χρωστά σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Δεν είναι αποδεκτό, τη στιγμή που το «ανήθικο» χαράτσι της ΔΕΗ έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα γιορτινές ημέρες, καθώς ο κρατικός μηχανισμός ήταν εντελώς ανίκανος δύο χρόνια πριν να εισπράξει το φόρο ακίνητης περιουσίας, η κρατική τακτική και έκτακτη επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων να μην μειώνεται δραστικά.

Την ώρα που χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο κύριε Παπανδρέου – Βενιζέλε και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μειώσατε συντάξεις, μισθούς και διαλύσατε κάθε οικογενειακό προγραμματισμό. Τα κόμματα κρατικοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν σε παράγοντες ενός κρατικοδίαιτου συστήματος.

Εμείς, ως Δημοκρατική Συμμαχία ξεκάθαρα προτείνουμε:

- τουλάχιστον 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης,

- κατάργηση όλων των εκτάκτων και έμμεσων χρηματοδοτήσεων και των Πολιτικών Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων,

- απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες,

- εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού των κομμάτων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων,

- απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά πεινάει, Βουλευτές είχαν το θράσος να ζητήσουν αναδρομικά! Και δεν μας έπεισαν καθόλου οι δηλώσεις του κ. Τασούλα και του κ. Έξαρχου ότι δεν υπάρχει αξίωση από κανέναν εν ενεργεία Βουλευτή, καθώς κανείς δεν κατέθεσε εγγράφως αίτηση απόσυρσης της διεκδίκησής του. Μόνο η προφορική δέσμευση δεν μας λέει τίποτε...

Τέλος, επειδή πολύς λόγος έγινε για το ενδεχόμενο ύπαρξης τραπεζικών καταθέσεων βουλευτών στην Ελβετία, σας καλούμε να υποβάλετε αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές της χώρας, ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των νυν και των πρώην Ελλήνων βουλευτών και των πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της Ελβετίας.

Και κάτι ακόμα τελευταίο. Μέχρι αυτή την ώρα έχω καταθέσει για τα θέματα χρηματοδότησης τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης των κομμάτων, του υπερδανεισμού τους από συγκεκριμένες τράπεζες, το θεσμικό έλλειμμα λειτουργίας τους, τη χρηματοδότηση των Πολιτικών Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων, 7 ερωτήσεις. Όλες εκκρεμούν αναπάντητες. Ελπίζω αυτή τη φορά να ανταποκριθείτε στην υποχρέωσή σας, απέναντι σε κάθε βουλευτή, σε κάθε Έλληνα πολίτη να μας απαντήσετε συγκεκριμένα για τα ερωτήματα που σας έχω διατυπώσει. Ο ελληνικός λαός περιμένει να πράξετε υπεύθυνα και ευσυνείδητα. Ο ελληνικός λαός περιμένει την αλήθεια.»

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 19 Μαρ
    Συνέντευξη
    09:00 Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" με τους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.