Κοινοβουλευτική Ομάδα
Κοινοβουλευτική Ομάδα
- Πέμ, 19 Ιαν 2012
- Διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης
- Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης.
- Πέμ, 19 Ιαν 2012
- Παρέμβαση βουλευτή Γ. Κοντογιάννη
- Kαταβάλλονται προσπάθειες για να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν ώστε να μπορούν και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) να κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Πέμπτη, 29 Δεκ 2011
Στήριξη από τη Δημοκρατική Συμμαχία της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στην Αθήνα
Γραφείο Τύπου Λ. Αυγενάκη
Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη και αρωγή της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στην Αθήνα για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ζητούν με κοινή κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ειδικότερα, στο έγγραφό τους οι Βουλευτές σημειώνουν ότι «οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος για τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αποτελεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως την καθοριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, την απελευθέρωση του ασθενούς από την ινσουλίνη και τον έλεγχο των επιπλοκών» και αναφέρουν ότι «σήμερα η θεραπεία αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στη χώρα μας». Σημειώνουν μάλιστα ότι «άριστα καταρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, και σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα, προτίθενται να λειτουργήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 και στην Ελλάδα, ένα αντίστοιχο κλινικό πρόγραμμα με ένα Κέντρο Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος, καθώς η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση για την πρόληψη των επιπλοκών και τη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου».
Επισημαίνουν επίσης ότι «η χώρα μας θα έχει μεγάλο όφελος από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο -ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο- θα είναι αφενός οικονομικό για τους κρατικούς οργανισμούς υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφετέρου επιστημονικό και συνάμα ανθρωπιστικό».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι «οι Έλληνες επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνδρομή της Πολιτείας και των αρμόδιων κρατικών φορέων στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία με το κέντρο μεταμόσχευσης νησιδίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης- που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης- και την τεχνολογική υποδομή και υποστήριξη του κέντρου μεταμόσχευσης κυττάρων και νησιδίων παγκρέατος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tucson της Arizona, ώστε οι διαβητικοί ασθενείς να βοηθηθούν ουσιαστικά, απαλλασσόμενοι από την καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης, προφυλαγμένοι από τις σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή τους επιπλοκές».
Προσθέτουν δε ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα – με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους- ενώ παράλληλα πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 2-5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας». Επιπλέον αναφέρουν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επισημαίνεται ότι η εμφάνιση του διαβήτη στην χώρα μας, αρχίζει από παιδιά μικρότερης της προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα τα παιδιά αυτά στην ενηλικίωσή τους, να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές» και ότι «στην Ελλάδα 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μια από τις δυσμενείς επιπλοκές που προκαλεί η νόσος», ενώ τονίζουν πως «σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και μηχανημάτων».
Ως εκ τούτου, θεωρούν ως «αναγκαία και επιβεβλημένη τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «σήμερα, οι ασθενείς –κυρίως νέοι και παιδιά- με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα».
Κλείνοντας, τονίζουν ως απαραίτητη την «άμεση εφαρμογή και στη χώρα μας, της δημιουργίας ενός μεταμοσχευτικού κλινικού προγράμματος, λόγω της κρισιμότητας και της αύξησης με ραγδαίους ρυθμούς των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη».
Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατική Συμμαχία, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο να δεσμευτεί ότι το αρμόδιο Υπουργείο και η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε είδους στήριξη, αρωγή και συνδρομή για τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου, το οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.
Πρόγραμμα
-
20 Ιαν
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.
-
21 Ιαν
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.
-
22 Ιαν
- Περιοδεία
- Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.