Πρόεδρος

Σχετικά νέα

Τετ, 11 Ιαν 2012
Ενίσχυση των νοικοκυριών - Στήριξη στις επιχειρήσεις
Πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη διαπραγμάτευση, τη δημιουργία «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους Έλληνες και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συνεντεύξεις

Πέμ, 23 Φεβ 2012
Η κρίση πρέπει να αλλάξει τη νοοτροπία μας
Δείτε τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» με την Πόπη Τσαπανίδου.
Τετ, 22 Φεβ 2012
Πρέπει γρήγορα να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να μην οδηγηθούμε σε εξαθλίωση
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Τετάρτη, 11 Ιαν 2012

Προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

«Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους Έλληνες - Στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για την επικείμενη διαπραγμάτευση της χώρας μας με την τρόικα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτικές που διασφαλίζουν τη σωτηρία και ταυτόχρονα συγκροτούν ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους βλέπουν η ζωή τους να αλλάζει με βίαιο τρόπο, από την μια στιγμή στην άλλη, και στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται από τα ελλείμματα και την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η προτεινόμενη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη μείωση των ελλειμμάτων, την πρόσθετη μείωση του χρέους με τη συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την άμεση αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες για να καλυφθεί το έλλειμμα ρευστότητας που προκαλεί η εσωτερική στάση πληρωμών και την αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης με χαμηλού δημοσιονομικού κόστους μέτρα όπως είναι η έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ το μήνα, η οποία θα δοθεί σε 500.000 νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και η μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με επιδότηση επιτοκίου ύψους 2,5 μονάδων, η οποία θα έχει διάρκεια μιας πενταετίας.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

«Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα η έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι μόνο των ξένων αγορών αλλά πλέον και των ίδιων των Ελλήνων, στην ελληνική οικονομία και κυρίως στο νόμισμα. Οι πολίτες είναι καίριοι οικονομικοί παράγοντες ιδίως σε μια οικονομία όπως η δική μας, όπου κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και υπάρχει τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Επενδύοντας, καταναλώνοντας, αγοράζοντας ή πουλώντας σπίτια, αποσύροντας ή αυξάνοντας τις καταθέσεις τους, συμμετέχουν και διαμορφώνουν καθοριστικά το οικονομικό κλίμα.

Το γεγονός ότι δεν έχουν -όχι μόνο οι ξένες αγορές αλλά και οι ίδιοι- την αναγκαία εμπιστοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης συρρίκνωσης, εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, νεομετανάστευσης και αναστολής κάθε νέας οικονομικής δραστηριότητας.

Η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το λεγόμενο PSI, θα καθορίσει τη ζωή των Ελλήνων για τα πολλά επόμενα χρόνια. Στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και να δώσει και πάλι στους Έλληνες την ευκαιρία να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτήν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών στα οποία επιδίδονται. Οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και τη διπλή υπονόμευση: την υπονόμευση αλλήλων και την υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν. Και με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές θέσεις, να συζητήσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σοβαρά και υπεύθυνα τις θέσεις τους για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, με υπευθυνότητα που κανένας άλλος κομματικός φορέας δεν επέδειξε ως τώρα, συνέβαλε ενεργά -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.- στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων, αποφεύγοντας συνειδητά, και με πολιτικό κόστος, τη δημαγωγία. Σήμερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, καταθέτει και πάλι συγκεκριμένες προτάσεις. Πολιτικές που διασφαλίζουν τη σωτηρία και ταυτόχρονα συγκροτούν ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους βλέπουν η ζωή τους να αλλάζει με βίαιο τρόπο, από την μια στιγμή στην άλλη, και στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται από τα ελλείμματα και την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Κεντρικός άξονας της πρότασής μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία θα επιτευχθεί με τέσσερεις τρόπους:

· Διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μείωση των ελλειμμάτων με πρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών και του μεγέθους του κράτους.

· Πρόσθετη μείωση του χρέους με τη συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή ότι δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπήσει από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε.

· Άμεση αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες (σήμερα περίπου 7 δις ευρώ), για να καλυφθεί το έλλειμμα ρευστότητας που προκαλεί η εσωτερική στάση πληρωμών.

· Αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης με χαμηλού δημοσιονομικού κόστους έκτακτα κοινωνικά μέτρα, που απευθύνονται σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.

1. Διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης

Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν το θεμελιώδη και αναντικατάστατο πυλώνα της πολιτικής μας. Η Δημοκρατική Συμμαχία, πρότεινε από το περασμένο καλοκαίρι, στο δικό της εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο, ένα περισσότερο τολμηρό και απολύτως αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, με κύριο μοχλό τη μείωση των κρατικών δαπανών και τις αποκρατικοποιήσεις. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε κατατεθεί και στην τρόικα, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς περιλαμβάνει μειώσεις συγκεκριμένων δαπανών, πέραν αυτών που είχε προβλέψει η κυβέρνηση και καταλήγει σε 4 δις επιπλέον μείωση του ελλείμματος το 2012, σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Ποσό που υπερβαίνει τις αναμενόμενες υστερήσεις του προϋπολογισμού του 2011. Αν και δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση δεσμευόμαστε να το επικαιροποιήσουμε με βάση τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2011, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Οφείλει όμως και η Ευρώπη, εφόσον συμφωνήσει με τη δανειακή σύμβαση, να ξεκαθαρίσει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ, εφόσον τηρήσει τους όρους που θα συμφωνήσουμε, είναι οριστική και αμετάκλητη.

2. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεισφέρει στη μείωση του χρέους

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι κερδοσκοπικός. Σήμερα κατέχει ομόλογα του ελληνικού κράτους ονομαστικής αξίας περίπου 50 δις Ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει σε τιμές 70-75% της ονομαστικής τους αξίας. Της ζητούμε λοιπόν να συμμετάσχει στο PSI αποδεχόμενη ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος από τα ομόλογα αυτά, κάτι που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 12-15 δις Ευρώ και το έλλειμμα κατά 500-700 εκ Ευρώ ετησίως. Απόφαση που εφόσον ληφθεί έγκαιρα θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του PSI και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα συνεισφέρει αντίστοιχα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

3. Άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες

Κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία είναι και η άμεση αποπληρωμή όλων των υπερήμερων υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες και η πρόβλεψη από την τρόικα ως ρητού όρου της δανειακής σύμβασης, ότι δεν θα υπάρχουν πλέον νέες καθυστερήσεις κρατικών πληρωμών. Η αποπληρωμή αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα (οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν ήδη περιληφθεί στα ελλείμματα των προηγουμένων ετών) και θα επιφέρει ένα θετικό σοκ ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Ταυτόχρονα προτείνουμε την απελευθέρωση των χρημάτων που προορίζονται για το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων και έχουν διατεθεί από το JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (640 εκ. ευρώ) και λιμνάζουν στις τράπεζες οι οποίες ζητούν υπεραυξημένες εξασφαλίσεις.[1] Με τη μετατροπή μέρους των χρημάτων αυτών σε εγγυήσεις για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να δοθεί ρευστότητα άνω των δύο δις στις μικρές επιχειρήσεις.

4. Αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης

Η βοήθεια σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση ή έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αποτελεί σήμερα κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο της κοινωνικής, αλλά και της οικονομικής πολιτικής. Βασικό αίτιο του ελλείμματος εμπιστοσύνης αποτελεί ο φόβος έκρυθμων κοινωνικών καταστάσεων καθώς:

Η ανεργία έχει αλλάξει μορφή και πλήττει πλέον όχι μόνο νέους και γυναίκες, αλλά και τους αρχηγούς των νοικοκυριών, που είναι η ταχύτερα αυξανόμενη ομάδα ανέργων, βυθίζοντας πλέον νοικοκυριά ολόκληρα στην ανέχεια και την απόγνωση. Η περίοδος της πολύ υψηλής ανεργίας με βάση τις προβλέψεις της ίδιας της τρόικας, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2015. Η ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων, η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, φέρνει τα φτωχότερα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας σε αρνητική καθαρή θέση (το στεγαστικό δάνειο που χρωστούν υπερβαίνει την τωρινή αξία του σπιτιού τους), ενώ οι δραστικές μειώσεις των μισθών δεν τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν πλέον τις δόσεις που είχαν ορισθεί με άλλα δεδομένα.

Παρουσιάζουμε σήμερα δύο προτάσεις που θα συνεισφέρουν στην αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος και μεγάλη κοινωνική απόδοση.

Α. Έκτακτη κοινωνική ενίσχυση

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ήδη προτείνει στο μεσοπρόθεσμο και διασφαλίσει δημοσιονομικά την αύξηση του ΕΚΑΣ, που αποτελεί την καλύτερα στοχευμένη κοινωνική παροχή για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Σήμερα προτείνει μια πρόσθετη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ το μήνα, η οποία θα δοθεί σε 500.000 νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας[2] και στα οποία το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος του κάτω των 60 ετών. Η ενίσχυση θα έχει διάρκεια τριών ετών και το δημοσιονομικό κόστος της θα είναι περιορισμένο αφού θα έχει το χαρακτήρα δανείου που θα χορηγείται με 100% επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος και εγγύηση του 60% του συνολικού ποσού από το ίδιο το κράτος. Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά:

- που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

- που έχουν άνεργο τον αρχηγό του νοικοκυριού.

- στα νοικοκυριά με δύο ανέργους.

- στα νοικοκυριά με αρχηγό οικογενείας μικρό επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία που έκλεισε την επιχείρηση ή τα βιβλία του (μπλοκάκι) και δεν έχει πλέον εισόδημα.

- σε μονογονεϊκές οικογένειες.

- σε οικογένειες με βαριά ασθενείς και αναπήρους και, τέλος,

- σε νοικοκυριά που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, ή έχουν ως μόνο περιουσιακό στοιχείο μια πρώτη κατοικία.

Η επικέντρωση στις ηλικίες κάτω των 60 γίνεται γιατί το κοινωνικό δίκτυο προστασίας δεν έχει προβλέψει μια κρίση που προκαλεί μαζική ανεργία στις παραγωγικές ηλικίες και τεράστιους αριθμούς μακροχρονίως ανέργων, που κυριολεκτικά δεν βρίσκουν καμία δουλειά και οι οποίοι έχουν την ευθύνη ολόκληρων οικογενειών.

Το δάνειο θα έχει δωδεκαετή διάρκεια αποπληρωμής (μηνιαία δόση 100 ευρώ) και πενταετή περίοδο χάριτος[3]. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεκινά από τα 120 εκ. ετησίως και φτάνει μετά την πάροδο των τριών ετών σε ένα μέγιστο ύψος 360 εκ. ευρώ[4]. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ήδη θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στην τρόικα στη συνάντηση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Β. Μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων

Σήμερα τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται συνολικά σε 78 δις ευρώ. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις δόσεις τους και βρίσκονται σε συγκριτικά πιο αδύναμη οικονομική και κοινωνική θέση. Πρότασή μας είναι να διευκολυνθεί μέχρι και το 20% των στεγαστικών δανείων (15 δις) και εργαλείο για τη μείωση της δόσης είναι μια επιδότηση επιτοκίου ύψους 2,5 μονάδων, η οποία θα έχει διάρκεια μιας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μια κατά 40% μείωση της δόσης ενός μέσου δάνειου (ύψους π.χ. 100.000 και με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής μια δεκαπενταετία)[5], σε συνδυασμό με μια επιπλέον παράταση μιας πενταετίας[6] με το ίδιο επιτόκιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και υπόλοιπο χρόνου αποπληρωμής μια δεκαπενταετία θα έβλεπε τη δόση του να μειώνεται - στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας- από τα 760 στα 460 ευρώ και θα κέρδιζε σε επιδοτούμενο επιτόκιο περίπου 10.000 ευρώ.

Τα κριτήρια[7] για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι: το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να είναι κάτω των 30.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του (συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων) κάτω των 200.000 ευρώ και τα δάνεια να αφορούν αποκλειστικά πρώτη κατοικία, με επιδοτούμενο υπόλοιπο μέχρι το πολύ 150.000 ευρώ και για τα πρώτα 100 τετραγωνικά του ακινήτου.

Προτεραιότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν νοικοκυριά που βρίσκονται σε δύσκολη κοινωνική και οικονομική θέση (νοικοκυριά με ανέργους, νοικοκυριά με επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έκλεισαν τα βιβλία τους ή την επιχείρησή τους, νοικοκυριά με μισθωτούς ή συνταξιούχους που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λπ.).

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης είναι της τάξεως των 320-350 εκ. ευρώ ετησίως, για μια πενταετία.

Κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους των δύο προτάσεων

Το αθροιστικό δημοσιονομικό κόστος για το 2012[8], είναι της τάξεως των 300 εκ. ευρώ, θα αυξηθεί όμως στα επόμενα χρόνια για να φτάσει σε μέγιστο ύψος το 2014 στα 700 περίπου εκ. ευρώ. Η σχετική δαπάνη υπερκαλύπτεται συνεπώς από την εξοικονόμηση τόκων, εφόσον η ΕΚΤ συμμετάσχει όπως προτείνουμε στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους.

Εναλλακτικά, η Δημοκρατική Συμμαχία είχε ήδη προβλέψει στο δικό της μεσοπρόθεσμο, μέτρα υπέρ των ανέργων ετήσιου ύψους 150 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν το μέρος του προγράμματος που αφορά ανέργους. Το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί με πρόσθετες περικοπές δαπανών, που θα προέλθουν από την δραστική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που επιβαρύνουν, λόγω του εφάπαξ, άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Νέα προσέγγιση

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας στηρίζονται σε μια νέα ενιαία προσέγγιση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που είναι:

Ρεαλιστική με βάση τις πραγματικές και πολύ περιορισμένες δυνατότητες που έχει η χώρα. Τον πρώτο χρόνο το σύνολο της πρότασής μας κοστίζει όσο το ετήσιο κόστος των πεθαμένων συνταξιούχων και συνολικά το πρόγραμμα δεν ξεπερνά το ετήσιο ποσό που συνεχίζει το κράτος να σπαταλά σε ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις. Στόχος μας είναι με τα λίγα χρήματα να επιτύχουμε μέγιστη κοινωνική και οικονομική απόδοση.

Καινοτόμα, γιατί εισάγουμε την έννοια του εισοδήματος του νοικοκυριού και όχι των ατομικών εισοδημάτων, ως βασικό κριτήριο ενίσχυσης, καθώς στην πραγματική ζωή τα νοικοκυριά βιώνουν την κρίση ως αυτοτελείς μονάδες, ιδίως λόγω των οικογενειακών και άλλων δεσμών αλληλεγγύης που συνεχίζουν να λειτουργούν στην ελληνική κοινωνία.

Στηρίζεται στην κοινή ευθύνη και συνεισφορά και εκείνων που ενισχύονται. Η έκτακτη κοινωνική ενίσχυση απευθύνεται στις πιο παραγωγικές ηλικίες που καλούνται να αποπληρώσουν μέρος της βοήθειας που θα λάβουν, όταν η οικονομία και η παραγωγή επανέλθουν σε κανονική λειτουργία. Το ίδιο και η επιδότηση των στεγαστικών ισχύει όσο αποπληρώνεται κανονικά η μειωμένη πλέον δόση.

Προπαντός όμως είναι μια προσέγγιση ενεργητική. Δεν περιμένουμε παθητικά τι θα μας πει η τρόικα, ούτε την ακούμε ως βουβά πρόσωπα. Προτείνουμε αξιόπιστες εναλλακτικές προσεγγίσεις που είναι εφικτό να συζητηθούν και να υιοθετηθούν από τους εταίρους και δανειστές μας, γιατί έχουν λογική και είναι εφαρμόσιμες.

Η Δημοκρατική Συμμαχία στον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει, έχει επιδείξει σημαντικό έργο με απόλυτα εξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες έχει απευθύνει τόσο προς την ίδια την ελληνική κοινωνία, απ' την οποία προέρχεται, όσο και στους εταίρους και δανειστές μας. Είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα που οι προτάσεις του χαίρουν απόλυτου σεβασμού -και υιοθετούνται- απ' τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτική Ομάδα στην οποία ανήκει.

Φιλοδοξία μας είναι, στα επόμενα κρίσιμα χρόνια, να προσφέρουμε στον απελπισμένο σήμερα ελληνικό λαό, μια πολιτική πρόταση σοβαρή και αξιόπιστη. Πρόταση που λύνει θεμελιώδη και μακροχρόνια προβλήματα των Ελλήνων τα οποία, αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορούν και δεν θέλουν να λύσουν τα παλαιά κόμματα. Πρόταση που, ταυτόχρονα, είναι αξιόπιστη και αποδεκτή από τους εταίρους μας, που έχουν καθοριστικό ρόλο στην σωτηρία της χώρας.

Πρόταση που καθιστά τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας μια σημαντική πολιτική επένδυση του Έλληνα πολίτη. Επένδυση σε μια νέα πορεία, την οποία –σε μια πολυκομματική Βουλή- θα εγγυάται η ισχυρή, ρυθμιστική παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας».

 

Ακολουθούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Δημοσιογράφος: Παρακολούθησα με προσοχή όσα είπατε, εσείς είπατε ότι είναι ρεαλιστικά κι εγώ τα λέω υπέρ αισιόδοξα και δικαιολογώ αυτόν τον χαρακτηρισμό βλέποντας και τις κινήσεις αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών. Θέλω να μου πείτε, πιστεύετε ότι αυτά που προτείνετε εσείς σήμερα είναι ικανή μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να πάρει απόφαση για τα αυτονόητα, να αξιοποιήσει αυτά που λέτε σήμερα εσείς;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει τις κομματικές σκοπιμότητες και κομματικές στρατηγικές. Αυτό το τρίμηνο που έχουμε μπροστά μας είναι ένα πάρα-πάρα πολύ κρίσιμο τρίμηνο, στο οποίο οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να διαπραγματευθούμε. Κατόπιν τούτου, η ευθύνη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως και του ιδίου του κ. Παπαδήμου. Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν μετέχει στην κυβέρνηση, θεωρεί όμως ότι πρέπει να μετέχουμε στη διαπραγμάτευση, διότι τα πράγματα είναι απλά, άλλη ευκαιρία για τη διαπραγμάτευση δε θα υπάρξει. Αυτό λοιπόν που εμείς σήμερα λέμε, ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση του PSI, ότι πρέπει να μπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα και να μην κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδος, είναι μία θέση που θα αποφέρει χρήματα στον ελληνικό προϋπολογισμό, θα μειώσει δηλαδή δραστικά το ελληνικό χρέος και ταυτόχρονα και το ετήσιο τοκοχρεολύσιο μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε νεκροψία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να κλαίμε μετά πάνω στο χυμένο γάλα. Οι δράσεις πρέπει να υπάρξουν τώρα, η κοινωνική συνοχή απειλείται τώρα, η ελληνική επιχειρηματικότητα απειλείται τώρα.

Άρα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε είναι πολύ συγκεκριμένα και η Δημοκρατική Συμμαχία τα προτείνει και πιστεύω ότι έχουμε την επιχειρηματολογία να πείσουμε και τους δανειστές και εταίρους μας.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη βρήκα ενδιαφέρουσα την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αυτό όμως που μένει είναι να γίνει αποδεκτή από την τρόικα. Είπατε ότι την καταθέσατε στην τελευταία συνάντηση που είχατε τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρώτον, θα ήθελα να μάθω τι σας είπε η τρόικα αν την κάνει αποδεκτή κι αν μπορεί να τη συζητήσει. Και δεύτερον αν θα έρθετε σε επαφή και επικοινωνία για να συναντήσετε τον κ. Παπαδήμο να τη συζητήσετε και αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Γιατί η δική σας πρόταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά το θέμα είναι αν μπορέσει αυτή η πρόταση να περπατήσει και αν μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Ραβανέ, πρώτον ναι θα την καταθέσω στον κ. Παπαδήμο την άλλη εβδομάδα που θα τον δω. Δεύτερον ναι την κατέθεσα στην τρόικα. Επέμεινα από την πρώτη-πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας και με τον κ. Ρεν και με την τρόικα, στην υποχρέωση αποπληρωμής των χρεών του κράτους, του δημοσίου προς ιδιώτες. Γιατί επιμένουμε τόσο πολύ; Διότι σε ποιον χρωστάει σήμερα το ελληνικό κράτος; Το ελληνικό κράτος χρωστάει σήμερα στους καλούς νόμιμους επιχειρηματίες και πολίτες. Είτε αυτό είναι επιστροφή φόρων, που χρωστάει στον μισθωτό, είτε αυτό είναι προς την εξαγωγική επιχείρηση, είτε αυτό είναι προς τον οποιονδήποτε είναι προμηθευτής του ελληνικού κράτους. Το σύνολο των προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα και παίρνουν ακραία μορφή θα λυθεί και θα πέσει ρευστό στην αγορά. Υπολογίζουμε ότι αν είναι 7,5 δισεκατομμύρια, που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι αυτά είναι τα χρέη, μέσα στο 2012 το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα μαζέψει 2 δις πίσω από τους φόρους, άρα θα κινηθεί η ελληνική οικονομία, άρα αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο, το θέμα της κοινωνικής συνοχής. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς είμαστε το τελευταίο κόμμα που επιτρέπει στον εαυτό του λαϊκισμό. Όταν βγαίνουμε σήμερα και λέμε ότι τώρα είναι απαραίτητα τα μέτρα για την κοινωνική συνοχή, το κάνουμε μετά λόγου γνώσεως. Αυτό το καταλαβαίνουν και οι δανειστές μας, κανείς δε θέλει μια Ελλάδα με έκρηξη της κοινωνικής έντασης, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτόν τον πολίτη ο οποίος ήταν νόμιμος, ο οποίος ήταν δημόσιος υπάλληλος ή μισθωτός, ο οποίος είχε έναν κανονικό μισθό, με βάση αυτόν πήρε το δάνειό του, σήμερα μειώνεται κάθετα ο μισθός του και το δάνειο μένει το ίδιο. Αυτό οδηγεί τον κόσμο σε απόγνωση, άρα η δράση πρέπει να γίνει τώρα. Και ναι, πιστεύω ότι, πρώτον υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία άρα πρέπει να γίνει και δεύτερον, όταν το τονίσαμε στην τρόικα στην επίσκεψή μας και το τονίσαμε πάρα πολύ έντονα, η τρόικα το έβαλε κι εκείνη μέσα στις υποχρεώσεις τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει. Άρα καταλήγω, όταν έχεις θέσεις, όταν αυτές οι θέσεις είναι στοιχειοθετημένες και μπορείς να επιχειρηματολογήσεις, ναι έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευθείς. Και πάντως δεν μπορεί αυτή η διαπραγμάτευση να γίνει μονομερώς, δηλαδή η τρόικα να μας λέει κι εμείς να ακούμε. Ξέρουμε την οικονομία μας, δε θα βγούμε εκτός στόχων, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς να καταθέσουμε τις δικές μας θέσεις σε μία διαπραγμάτευση που πράγματι θα κρίνει τις επόμενες γενιές.

Δημοσιογράφος: Κυρία πρόεδρε έχετε καταλάβει ότι η τρόικα θα ήταν διατεθειμένη να αρνηθεί αυτή την πρότασή σας για την ενίσχυση των 400 ευρώ το μήνα με αυτό το είδος δανείου που προτείνετε; Κι επίσης ήθελα να ξέρω, στις συναντήσεις που είχατε με την τρόικα ετέθησαν ποτέ θέματα...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ως προς το πρώτο, το θέμα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής ισορροπίας στη χώρα, το έχουμε θέσει και βεβαίως θα το ξαναθέσουμε και θα το ξαναθέσουμε διότι μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα κονδύλια και όπως είδατε μιλάμε και ακριβώς από πού θα βρεθούν αυτά τα κονδύλια. Δε μιλάμε στον αέρα. Το δεύτερο, για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, τη μείωση του εργατικού κόστους για να είμαι ακριβής, ναι την είχε θέσει η τρόικα και η άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι πολύ συγκεκριμένη εδώ. Το πρόβλημα στην Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας δεν είναι θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους, είναι θέμα μείωσης όμως του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο το είχαμε θέσει από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ήμασταν οι πρώτοι που το είχαμε πει και μάλιστα τότε σχολιαζόταν κι έτσι λίγο περίεργα.

Έχουμε χαμηλό μισθολογικό κόστος, αλλά έχουμε το υψηλότερο ή το δεύτερο υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη. Λοιπόν εδώ πέρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό χρειάζεται μείωση και ταυτόχρονα επαναλαμβάνω -δεν το είπα στην αρχική μου εισήγηση- η κατάργηση των αντικινήτρων για την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι άμεση υποχρέωση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Έχω επανέλθει τέσσερις φορές στο θέμα παραδείγματος χάρη της κατάργησης του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, οτιδήποτε έχει εφευρεθεί από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών για να δυσκολεύει την επιχείρηση και να αυξάνει τον κίνδυνο ανέντιμης συναλλαγής, πρέπει να καταργηθεί. Και οι γόρδιοι δεσμοί δε λύνονται, κόβονται. Οφείλουμε λοιπόν να καταργήσουμε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, τέλος.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Να κάνω μία μικρή παρατήρηση. Υπάρχει μία πρόταση που κυκλοφορεί το υπουργείο Οικονομικών, 119 σελίδες ως πρόταση κατάργησης του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι στόχος να τον μετονομάσουμε όπως έκαναν οι καλόγεροι του μεσαίωνα από κρέας σε ψάρι, είναι να το καταργήσουμε.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, επειδή έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία είναι τώρα σχεδόν τρεις μήνες πάνω, δε βλέπω να έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση, πέραν της υπόθεσης των φορτηγών που δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί. Επίσης δεν έχει προχωρήσει σε καμία λογική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου και σαφέστατα πλέον ξεπερνάει και τα όρια τα οποία είχαν τεθεί στο «mandate» που είχε δηλαδή ο κ. Παπαδήμος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εσείς εμπιστεύεστε τον κ. Παπαδήμο και την κυβέρνηση αυτή ότι μπορεί πραγματικά να διαπραγματευθεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσει;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Κοτταρίδη, θέλω να πιστεύω ότι το αίσθημα ευθύνης θα κυριαρχήσει στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και στους υπουργούς που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Θέλω να ελπίζω ότι το αίσθημα ευθύνης θα κυριαρχήσει γιατί όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, δεν θα συγχωρέσει ο ελληνικός λαός κανέναν, ο οποίος σήμερα έχει οτιδήποτε άλλο στο μυαλό του, πέρα τη σωτηρία της χώρας. Ο ελληνικός λαός, σας διαβεβαιώ ήμουν τώρα σε μια τετραήμερη περιοδεία στην Κρήτη, έχω μπει σε σειρά ατελείωτη καφενείων, έχω κάνει συζητήσεις σε αγορές, δεν βρήκα έναν να με ρωτήσει «ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ» ή «πότε θα γίνουν εκλογές». Όλοι με ρωτούσαν «Θα σωθούμε; Θα μείνουμε στο ευρώ;» ανεξαρτήτου κόμματος, ανεξαρτήτου προελεύσεως. Ας πάρουν τα κόμματα το μήνυμα της κοινωνίας και ας αντιληφθούν ότι περιθώρια για οτιδήποτε άλλο, αυτό το τρίμηνο δεν υπάρχει. Εμείς στηρίζουμε, χωρίς να συμμετέχουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ξέρετε ότι το κάνουμε παντελώς ανιδιοτελώς και δίνουμε τη μάχη για να επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να κυριαρχεί.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεύτερον δεν αισθάνεται διατεθειμένη να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων η ίδια, δεν έχει επεξεργασμένο πακέτο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προτάσεις της τρόικα τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν ευοίωνα αποτελέσματα, συμφωνείτε με μη χάραξη κόκκινων γραμμών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την άκριτη υιοθέτηση όλων των προτάσεων της τρόικα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να προσέλθει η Ελλάδα σήμερα στη διαπραγμάτευση λέγοντας το άλφα ή το βήτα ζήτημα «είναι μη διαπραγματεύσιμο». Αυτό ορθώς ο κ. Παπαδήμος το έθεσε πράγματι η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας, είναι η σωτηρία της οικονομίας, η σωτηρία των Ελλήνων. Για να μην έχουμε αυταπάτες. Από την άλλη μεριά διαφωνώ ριζικά με τη παρουσίαση δικών μας προτάσεων. Παραδείγματος χάριν εμείς εντός ολίγου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το φορολογικό σύστημα. Ξέρετε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει και στον κ. Ρεν και στην τρόικα και σε όλους όσους συναντάμε, την άποψη ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας πρέπει να είναι απλό και πρέπει να είναι 20% flat tax. Θα το αποδείξουμε και με νούμερα αυτό. Θα αποδείξουμε με νούμερα ότι τα έσοδα του κράτους θα είναι πολύ περισσότερα από ότι αυτή τη στιγμή με αυτό το τρελοκομείο φορολογικών επιβαρύνσεων που πέφτει πάνω στους Έλληνες, που δεν ξέρουν τι τους περιμένει, ούτε να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό μπορούν. Τα έσοδα από την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατά τη γνώμη μας θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Όπως έγινε, διότι τίποτε δεν προκύπτει από παρθενογένεση, στη Φιλανδία πχ και πέτυχε όταν η Φιλανδία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας όπως εμείς. Άρα θα παρουσιάσουμε κι αυτή μας την πρόταση. Δεν προσέρχεται κανείς σε διαπραγμάτευση κατά τη γνώμη μας, χωρίς τις δικές του προτάσεις. Είναι μείζον λάθος. Η λογική ότι έρχομαι για να ακούσω, δεν μπορεί να είναι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματεύομαι διότι γνωρίζω ότι η δική μου οικονομία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία τα ξέρω καλά και θα πετύχει το στόχο πολύ πιο γρήγορα, η πολιτική την οποία εμείς προτείνουμε.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη θέλω να σας ρωτήσω το εξής: με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που να δείχνει αυτοδυναμία, πως βλέπετε το σενάριο για Πρωθυπουργό Παπαδήμο και μετά τις εκλογές, ή αν τέλος πάντων θα αισθανόσασταν πιο ασφαλής ή πιο σίγουρη με δεδομένο ότι μάλλον θα υπάρχει μια πολυκομματική Βουλή χωρίς αυτοδυναμίες, ένα ρευστό σκηνικό.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι απεχθάνομαι τα σενάρια. Άρα δεν είμαι σε θέση ούτε να κάνω πρόβλεψη για το τι θα γίνει. Μια πρόβλεψη μπορώ να κάνω μετά βεβαιότητας: οψέποτε γίνουν εκλογές θα έχουμε όντως μια πολυκομματική Βουλή, η οποία θα βγάλει μια κυβέρνηση συνεργασίας, όχι σαν αυτήν, αλλά μια Κυβέρνηση συνεργασίας ουσίας, όπου τα Κόμματα θα δεσμευτούν στην άσκηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θα προκύψει από την προγραμματική συμφωνία. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, πως θα είναι τα πράγματα είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε. Εμένα η εμπειρία μου σήμερα από ολόκληρη την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει τεράστια αγωνία, τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης και ουσιαστικά οι Έλληνες έχουν χάσει την ελπίδα τους. Ο στόχος ο δικός μας είναι ακριβώς να δείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει ελπίδα, αυτή η χώρα μπορεί να ξανασταθεί όρθια. Αλλά χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις.

Δημοσιογράφος: Κυρία πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το δημόσιο τομέα. Χτες ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας έληξε και ότι απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Συμφωνείτε; Δεν θα γίνουν παρεμβάσεις;

Ντόρα Μπακογιάννη: Ήμασταν το μόνο κόμμα το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι το μοντέλο της εφεδρείας είναι λάθος. Όταν ουσιαστικά τα υπόλοιπα κόμματα βολεύονταν με την ιδέα ότι δια της εφεδρείας καλύπτονται κάποιες ανάγκες. Είχαμε πει ότι η ισοπεδωτική αντίληψη στο ελληνικό δημόσιο είναι έγκλημα. Και το θέμα – κλειδί, η λέξη – κλειδί είναι η λέξη την οποία όλα τα κόμματα αποφεύγουν γιατί τη φοβούνται, και η λέξη – κλειδί είναι: αξιολόγηση. Οφείλει πλέον το ελληνικό κράτος να αξιολογήσει και με παρρησία και γενναιότητα να πει, τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται. Ποιος είναι χρήσιμος και ποιος δεν είναι χρήσιμος. Είχα πει από τότε ότι η λογική, ότι οποίος πλησιάζει τα 60 μπορεί να μπει σε εφεδρεία είναι εγκληματική, διότι χάνει το ελληνικό κράτος ανθρώπους οι οποίοι τώρα μπορούν να προσφέρουν, τώρα έχουν την τεχνογνωσία, τώρα έχουν την εμπειρία. Αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναμφισβήτητα δεν χρειάζονται στο ελληνικό κράτος. Λοιπόν, ο κ. Ρέππας ας μην επαίρεται, έχει βαρύτατες ευθύνες γι' αυτό το οποίο έγινε με την υπόθεση της εφεδρείας για την κοροϊδία την οποία κάναμε, η οποία απλώς αύξησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση από οποιονδήποτε και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κυρία πρόεδρε. Ορμώμενος και από το τελευταίο για τον κ. Ρέππα, θεωρείτε ότι αυτό το σχήμα ακόμη και αν έχει έναν ορίζοντα μέχρι το Πάσχα, χωράει ένας ανασχηματισμός σ' αυτό το κυβερνητικό σχήμα; Και δεύτερον, εάν υπάρξει μια πρόσκληση σε εσάς, στα στελέχη σας να συμμετάσχουν σε ένα σχήμα μετά από έναν ανασχηματισμό θα το δεχόσασταν.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Νασόπουλε το τελευταίο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει είναι αυτό. Όσο για τον ανασχηματισμό αυτό είναι καθαρά ευθύνη του πρωθυπουργού της χώρας. Αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ανασχηματισμό πρέπει να τον κάνει. Αν δεν θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ανασχηματισμό διότι πιστεύει ότι για δύο μήνες κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα μπει σε μία καινούργια προσπάθεια όταν χρειάζεσαι έναν μήνα για να καταλάβεις πως λειτουργεί το σύστημα, αυτό είναι δικό του θέμα. Αλλά πρώτο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι είναι κυβέρνηση και ότι οφείλει να λύνει προβλήματα. Από το πρόβλημα των τσιπουροπαραγωγών και παραγωγών ρακής στην Κρήτη, μέχρι το πρόβλημα της πολεοδόμησης και των αδειών πολεοδομίας, μέχρι οτιδήποτε δεν δικαιολογείται να μην τα λύνει τα προβλήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία τρόικα που να επιβάλει την παύση εργασιών σ' αυτή τη χώρα. Σήμερα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, μα κανένα πρόβλημα. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σε μία ατελείωτη πασαρέλα υποψηφίων αρχηγών, οι υπόλοιποι από τη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να είναι ταυτόχρονα συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Για τον κ. Καρατζαφέρη δεν μιλώ γιατί δεν ξέρω ποια είναι η κατάστασή του σήμερα, θέλει ένα σχολιασμό σε καθημερινή βάση. Αυτή είναι η κατάσταση, όμως δεν μας παίρνει άλλο.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη ποια είναι η θέση του κόμματός σας για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κυρία Ζορμπά εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξαρτάται από τα ταμεία, από την δυνατότητα των ταμείων να ανταπεξέλθουν στις επικουρικές συντάξεις και ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική και εδώ η αντίληψη. Πρέπει να εξεταστεί ανά περίπτωση, πού υπάρχουν δυνατότητες και πού δεν υπάρχουν δυνατότητες τηρώντας ένα μίνιμουμ ποσού το οποίο αποτελεί την βάση, γιατί πολλές φορές η βασική σύνταξη με την επικουρική καταλήγει σε ένα ποσό το οποίο είναι οριακό. Άρα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού και του οριακού δηλαδή ποσού και του ποσού που τα επικουρικά ταμεία δίνουν 3.500,00 € ή 4.000,00 €. Άρα δεν είναι ισοσταθμική η μείωση, ούτε πρέπει να γίνει ισοσταθμικά, πρέπει να γίνει πάλι κατόπιν αξιολόγησης και ουσιαστικής μελέτης.


 

[1] Η μετατροπή μέρους των χρημάτων σε εγγυήσεις θα μειώσει το ρίσκο των τραπεζών και θα επιτρέψει την παροχή πολλαπλάσιων δανείων. Πιο συγκεκριμένα από τα 640 εκ ευρώ:

-τα 320 εκ να παραμείνουν στις τράπεζες ώστε να συν-επενδυθούν σε δάνεια με μια αναλογία 1/2 (320 εκ το κράτος, 640 εκ οι τράπεζες). Συνολικά με τον τρόπο αυτό μπορούν να δοθούν δάνεια ύψους 960 εκ ευρώ.

-τα υπόλοιπα 320 εκ ευρώ να δοθούν ως εγγυήσεις για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων τόσο για τα δάνεια στα οποία έχει συν-επενδύσει το κράτος, όσο και συνολικά στο τραπεζικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι οι εγγυήσεις μπορούν να καλύψουν πολλαπλάσια δάνεια άρα με μια συντηρητική πρόβλεψη 320 εκ ευρώ μπορούν να εγγυηθούν δάνεια ύψους 1,6 δις ευρώ (1/5). Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα έχουν κίνητρο να διοχετεύσουν δάνεια στην αγορά (λόγω της εγγύησης που θα προέρχεται από χρήματα που ήδη είναι κατατεθειμένα στο ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE), ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δάνεια αυτά με αξιώσεις καθώς οι τράπεζες δεν θα απαιτούν υπερβολικές εξασφαλίσεις.

[2] Το όριο της φτώχειας είναι σήμερα στα 7.178 ευρώ τον χρόνο σε ατομικό επίπεδο και στα 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Το σύνολο νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτανε στα 900.000 νοικοκυριά σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας (2010 με στοιχεία εισοδημάτων του 2009). Σήμερα ο αριθμός των νοικοκυριών αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά.

[3] Θα χορηγηθεί χωρίς άλλες εγγυήσεις, με αιτήσεις που θα συλλέξουν τα ΚΕΠ, θα ελέγξει το σύστημα της Κοινωνικής Πρόνοιας και θα υλοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες, που θα θελήσουν να ενισχυθούν από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα πρέπει αναλάβουν μέρος αυτού του δανεισμού. Δικαιούχος θα είναι το μέλος του νοικοκυριού που έφερνε το μεγαλύτερο εισόδημα ή περισσότερα του ενός μέλη του νοικοκυριού εφόσον έχουν προοπτική μελλοντικής συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

[4] Η ρευστότητα θα βρεθεί τον πρώτο χρόνο από μικρό μέρος του ποσού με το οποίο θα επανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα (περίπου 2 δις, αν υπολογιστεί και ο χρόνος υλοποίησης).

[5] "Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ (2009), η τυπική διάρκεια των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι 15 με 20 έτη και είναι από τις μικρότερες στη ζώνη του ευρώ που γενικά κυμαίνεται από 20 έως 30 έτη."

[6] Μείωση σε σχέση με την οποία ρύθμιση θα έκανε καλώς εχόντων η τράπεζα, η οποία θα είναι υποχρεωτική για τον τραπεζικό οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι τα σχετικά δάνεια αφορούν οικονομικά πιο αδύνατα νοικοκυριά, η επιδότησή τους αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα αποπληρωμής και διατήρησης της ενημερότητας των δανείων κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τις ίδιες τις τράπεζες.

[7] Η πολιτική αυτή έχει στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά του υφιστάμενου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως και των προγραμμάτων ρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες και τα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα.

[8] Αν εφαρμόζονταν άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις και με δεδομένο τον χρόνο που θα χρειαζόταν να υλοποιηθούν.

Downloads
Ημερoμηνία   Περιγραφή  
11/1/2012 PDF Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους Έλληνες– Στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων click to download

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 29 Φεβ
    Επίσκεψη / Συνέντευξη Τύπου
    Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο Κρήτης.
    17:30 Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κινήματος στο Ηράκλειο Κρήτης (Αρκολέοντος 17).
  • 1 Μαρ
    Επίσκεψη
    Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο Κρήτης.