Φορολογία και φοροδιαφυγή

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 
Εισάγετε το σχόλιό σας εδώ. Σας ευχαριστούμε.

 

Χαμηλοί φόροι, αλλά θα τους πληρώνουν όλοι

Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι υπέρ της χαμηλής φορολογίας. Σε ένα σύστημα δηλαδή που στηρίζεται σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και έναν αποτελεσματικό και έντιμο  φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σήμερα η βαριά φορολόγηση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που δεν φοροδιαφεύγουν, συνδυασμένη με την επιβράβευση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, περιθωριοποιεί και εξαγριώνει το νομοταγή πολίτη, καταναλωτή και παραγωγό. Μια Νέα Οικονομική Πολιτική, πραγματικής εξόδου από την κρίση, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση του πολίτη που παράγει. Αντίθετα, ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να ελαφρυνθούν δραστικά από τα τεράστια βάρη που σήμερα τους φορτώνει η σπάταλη κρατική διαχείριση. Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι:

  • Η σημαντική ελάφρυνση της φορολογίας σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία και την εργασία θα τονώσει τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Ο υφιστάμενος φορολογικός μηχανισμός του κράτους μας, χαρακτηρίζεται από ελάχιστη αποτελεσματικότητα και παγιωμένη διαφθορά. Η  πολυπλοκότητα του φορολογικού καθεστώτος αποτελεί, στην ουσία, μηχανισμό εκβιασμού του συνεπούς φορολογούμενου, ο οποίος, και να θέλει να είναι 100% σωστός, δεν μπορεί. Σήμερα, υπό την πίεση της συγκυρίας, η παρούσα κυβέρνηση προβαίνει σε μια σειρά παράλογων πειραματισμών, που δεν οδηγούν στη λύση του προβλήματος. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και το αίσθημα της αδικίας γιγαντώνονται όσο συνεχίζεται αυτή η φορολογική επέλαση στα εισοδήματα αυτών που συνήθως πληρώνουν, την ίδια στιγμή που η πολιτεία αδυνατεί να περιορίσει την κολοσσιαία φοροδιαφυγή-φοροκλοπή αυτών που ζουν εις βάρος των ευσυνείδητων πολιτών και υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας. Η φορολογική νομοθεσία και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη χώρα μας πρέπει να αναδιαρθρωθούν, άμεσα και ριζικά.

Ο κεντρικός στόχος μιας νέας φορολογικής πολιτικής στην πατρίδα μας πρέπει να είναι συνεπώς η δημιουργία ενός απλού και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η φορολογία πρέπει να είναι:

  • Απλή, σταθερή και διαφανής, για να προλαμβάνεται η αυθαιρεσία
  • Αναδιανεμητική, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και επαρκείς ευκαιρίες οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάδειξης σε όλους τους πολίτες 
  • Ήπια προοδευτική στο τελικό της αποτέλεσμα, αφού δηλαδή ληφθεί υπ’ όψη το σύνολο των κάθε είδους φορολογικών επιβαρύνσεων (φόροι εισοδήματος, κληρονομίας, περιουσίας, έμμεσοι φόροι σε αγαθά πολυτελείας κ.λπ.).
  • Κοινωνικά ισόρροπη, έτσι ώστε να αποθαρρύνει τις δραστηριότητες που έχουν αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις (περιβαλλοντική επιβάρυνση, επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όπως συμβαίνει με το κάπνισμα κ.λπ.) και να ενθαρρύνει την παραγωγή των αγαθών και υπηρεσιών που έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι η εκπαίδευση.
  • Ανταποδοτική σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης από το κράτος, για να ξανακερδηθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την πολιτεία.
  • Αναπτυξιακή, για να υπηρετεί τους πυλώνες των στρατηγικών στόχων της οικονομίας.

Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει βαθειές τομές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί στόχοι της φορολογίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

  • Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους. Τη μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%, προκειμένου να τους δοθούν επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα και αντίστοιχα χαμηλούς συντελεστές στο εισόδημα από εργασία. Για τα χαμηλά εισοδήματα θα υπάρχει σύστημα επιστροφής φόρων, για αυτό και όλοι οι πολίτες θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
  • Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και γενικότερα κατάργηση όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων και εγκυκλίων.
  • Σύνδεση των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων on line με το υπουργείο Οικονομικών. Κατ’ αρχήν των ΑΕ και ΕΠΕ  και αργότερα και των άλλων κατηγοριών επιχειρηματικής και επαγγελματικής δράσης (μικρότερες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες). Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων και θα υπάρχει δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης της φορολογικής συμπεριφοράς μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων (software), με τα οποία θα αναδεικνύονται οι πιθανότεροι για διάπραξη φοροδιαφυγής και θα ελέγχονται αναλόγως.
  • Δημιουργία ενός εντελώς νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, ο οποίος και μόνο θα έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες. Ο νέος μηχανισμός θα αποτελείται αποκλειστικά από νέους υπαλλήλους, με υψηλά προσόντα και καλά αμειβόμενους, οι οποίοι δεν θα είναι μόνιμοι (θα προσλαμβάνονται με μακροχρόνιες συμβάσεις και θα κρίνονται από την απόδοσή τους). Η παρακολούθηση και οι έλεγχοι θα γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις έκτακτες εφόδους κυρίως για τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
  • Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης κάθε είδους γενικευμένης φορολογικής αμνηστίας (τύπου κλεισίματος βιβλίων, αυτοπεραίωσης, περαίωσης κλπ), για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις.
  • Τακτικό φορολογικό έλεγχο σε δείγμα τουλάχιστον 15% των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων ετησίως (εν μέρει τυχαίο και εν μέρει με βάση αντικειμενικά κριτήρια), ο οποίος εξαντλείται στο τρέχον έτος και μόνο όταν υπάρχει σοβαρό αδίκημα φοροδιαφυγής γενικεύεται και καλύπτει τις προηγούμενες χρήσεις. Έτσι ώστε όλοι να έχουν το κίνητρο να γίνουν και να μείνουν νομοταγείς.
  • Εκλογίκευση των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες όμως θα εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς αναστολές και χωρίς δυνατότητα διαφυγής, μέσω καθυστερήσεων, αναβολών κ.λπ.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας (λ.χ τουρισμός και αγροτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής και υψηλής προστιθέμενης αξίας).
  • Την παροχή φορολογικών κινήτρων ενίσχυσης της αποταμίευσης, παράλληλα με την ενίσχυση (μέσω φορολογικών κινήτρων) του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων .
  • Την κατάργηση όλων των επί μέρους φόρων επί των ακινήτων (περιλαμβανομένου και του φόρου μεταβίβασης), και την υποκατάσταση τους από έναν φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και ένα δημοτικό τέλος. Οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι φόροι δεν ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά προκύπτουν κατόπιν έρευνας αγοράς που πραγματοποιεί ανεξάρτητη αρχή κάθε δύο έτη και επικυρώνεται από ανεξάρτητη αρχή και εφαρμόζονται υποχρεωτικά από το υπουργείο Οικονομικών (είτε αφορούν αυξήσεις είτε μειώσεις).
  • Την εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων των επιχειρήσεων.
  • Την κατάργηση του θεσμού των μη ανταποδοτικών πόρων υπέρ τρίτων και την υποκατάσταση του (όπου οι σχετικοί πόροι καλύπτουν δικαιολογημένες κοινωνικές ανάγκες), από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα μειώσει σε κάθε περίπτωση το κόστος διαχείρισης των δεκάδων αυτών διαφορετικών επιβαρύνσεων, που επιβαρύνουν τόσο τους φορείς που τους διαχειρίζονται όσο και τις επιχειρήσεις.
  • Την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των δαπανών έρευνας και καινοτομίας.

 

9 Σχόλια
Αναζήτηση:Λέξη Κλειδί από εως
Ταξινόμηση ανά:
Φώτης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ 5/4/2011
11:51:07
1) Η εργασία δεν πρέπει να φορολογείται όπως το κεφάλαιο. Πολύ ορθά η εισήγηση προβλέπει χαμηλούς συντελεστές στο εισόδημα από εργασία. Θα πρέπει να ορίζεται αφορολόγητο όριο (λίγο πάνω από το όριο φτώχειας) και ο συντελεστής να είναι χαμηλότερος από αυτόν των επιχειρήσεων (20%). Στο εισόδημα από εργασία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπαχθεί και το εισόδημα από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Το σημερινό καθεστώς είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ: το εισόδημα που πραγματοποιεί ένας ελ.επαγγελματίας αντιμετωπίζεται λ.χ. το ίδιο με το εισόδημα από ακίνητα. Ωστόσο, ο ελ.επαγγελματίας στηρίζεται στην προσωπική του εργασία, δεν έχει - κατά κανόνα - σταθερά εισοδήματα (άρα αβεβαιότητα για το μέλλον), εάν ασθενήσει δεν αμείβεται, ούτε αποζημιώνεται, ενώ παράλληλα η δραστηριότητά του δημιουργεί φορολογική ύλη (έχει προσωπικό, αναλώσιμα κλπ). Αντίθετα, ο εισοδηματίας από ακίνητα, εισπράττει μισθώματα, χωρίς καν να χάνει το κεφάλαιό του (ακίνητο). 2) Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί ΡΗΤΑ και ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ η κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Πρόκειται για υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών και αφορά σε κεφαλαιώδες συνταγματικό δικαίωμα (πρόσβαση στη δικαιοσύνη). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία επιτρέπει την απαλλαγή ΦΠΑ για υπηρεσίες ιατρών, δικηγόρων, εκπαίδευσης, παροχής νερού κλπ.. Πρόκειται για υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τους πολίτες - δεν μπορούν ή δεν θα έπρεπε να τις αποφύγουν. 3) Ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διώκεται και συκοφαντείται είναι γνωστό και δεδομένο. Θα πρέπει να σταματήσει το ανέκδοτο ότι τα φορολογικά βάρη "σηκώνουν" οι μισθωτοί και συνταξιούχοι! Είναι παραπάνω από ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα στο αφορολόγητο ή λίγο πάνω από αυτό. Σύμφωνα με δημιοσιευμένα στοιχεία (κάθε χρόνο ενόψει προϋπολογισμού) ο κατά κεφαλήν φόρος εισοδήματος που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι περίπου 700 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος των ελευθέρων επαγγελματιών άνω των 3000 ευρώ! Απλά, επειδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ο μισός πληθυσμός το συνολικό άθροισμα των φόρων από την κατηγορία τους είναι μεγαλύτερο από αυτό των ελ.επαγγελματιών! (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: είναι τελείως διαφορετική η συζήτηση για το εάν φοροδιαφεύγει κάποιος ή/και μια ολόκληρη κατηγορία. Η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να νομοθετεί - φορολογεί αποδεχόμενο ότι μια ολόκληρη κατηγορία φοροδιαφεύγει, ως ομολογία αποτυχίας ελέγχου. Εξάλλου, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ένας σημαντικός λόγος φοροδιαφυγής και μη συμμόρφωσης είναι η θέσπιση ενός εξαρχής προκατειλημμένου και άδικου φορολογικού συστήματος.)
Ιωάννης Τζαγκαρουλάκης 3/4/2011
12:34:58
Οι δημόσιες δαπάνες, είναι ένα δημόσιο αγαθό που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες της προς ικανοποίηση κοινώς αναγνωρισμένων αναγκών τους, όπως την ασφάλεια, παιδεία, αλληλεγγύη προς τους αδύνατους. Είναι αυτονόητο ότι όταν ικανοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις όλοι οι πολίτες θα ήταν διαθετημένοι να πληρώνουν τους ανάλογους φόρους. Όταν μάλιστα οι πόροι που προκύπτουν από τους φόρους, διαχειρίζονται σωστά χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και άλλες εξωτερικότητες (μίζες, άνιση αναδιανομή του πλούτου, αδικίες που προκύπτουν από την επικράτηση ορισμένων ομάδων ) δημιουργούν νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας και έχουν θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Στην Ελλάδα, όταν εφαρμόστηκε ανάλογο μέτρο (25% ενιαία φορολόγηση) τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά διότι, κατά τη γνώμη μου, προκάλεσε άνιση ανακατανομή του πλούτου από την μη ανταπόκριση του συνόλου της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πληρώνονται οι αναλογούντες φόροι προς το κράτος αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα τους επιβάλλανε. Η ανάγκη να μειωθούν οι φόροι είναι επιτακτική διότι α) οι γειτονικές χώρες εφαρμόζουν ανάλογες φορολογικές πολιτικές, β) το κράτος κρίνεται αναποτελεσματικό να τους διαχειριστεί αποτελεσματικά, γ) η παραοικονομία έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουν τους αυξημένους φόρους μόνο αυτοί που δεν μπορούν να το αποφύγουν και δ) οι αυξημένοι φόροι αφαιρούν πόρους για κατανάλωση και επενδύσεις που τονώνουν τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Χρειάζεται όμως α) να αφοσιωθεί το κράτος στις απολύτως αναγκαίες και δίκαιες παρεμβάσεις του στην οικονομία και την κοινωνία, β) το κτίσιμο μιας ισότιμης και ειλικρινής σχέσης κράτους πολίτη, με ευθύνη και των δύο πλευρών και γ) τη δημιουργία ενός εφαρμόσιμου και αυστηρού θεσμικού που να καταπολεμά την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία που δημιουργεί. Με άλλα λόγια όλοι να υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε φόρους αλλά και όλοι να απαιτούμε τη ισότιμη πληρωμή και τη σωστή διαχείριση τους από το κράτος. Η χώρα μας εκτός από το υψηλό χρέος που έχει να αποπληρώσει, έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας ως προς τη λειτουργία των μηχανισμών του. Έχω τη γνώμη ότι για να εφαρμοστεί ένα μέτρο για ίση φορολογία για όλους τους φορείς της οικονομίας θα πρέπει να μειωθεί το κράτος στις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες του.
Byron Νικολαΐδης 2/4/2011
9:10:52
Θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις από χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία πράγμα που θα φέρει χρήματα και επενδύσεις στη χώρα και θα κινήσει περαιτέρω αναπτυξιακ/α τη μηχανή της οικονομίας.
1 2 3
Όνομα: * Μήνυμα: *

Το πεδίο δημοσιεύεται


Το πεδίο δημοσιεύεται

Επώνυμο:

Το πεδίο δεν δημοσιεύεται

E-mail: *

Το πεδίο δεν δημοσιεύεται

Πληκτρολογήστε τους χαρακτήρες
refresh image
* Υποχρεωτικά πεδία

Στην ενότητα «Προσυνεδριακός Διάλογος» δεν δημοσιεύονται σχόλια που περιέχουν υβριστικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης δεν δημοσιεύονται πολλαπλές δημοσιεύσεις του ιδίου αποστολέα, με ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο όπως και σχόλια που δεν έχουν σχέση με την συγκεκριμένη θεματολογία. Tο σχόλιο σας μπορεί να περιέχει μέχρι 4000 χαρακτήρες και θα αναρτηθεί το αργότερο εντός 48 ωρών από την ώρα που θα το καταχωρήσετε. Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

Downloads
Ημερoμηνία   Περιγραφή  
18/3/2011 PDF Φορολογία και φοροδιαφυγή Κείμενο Προσυνεδριακού Διαλόγου - 1ο Προσυνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας click to download

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 7 Νοε
    Εγκαίνια
    19:00 Εγκαίνια του γραφείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στον Πειραιά και ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη (Καραΐσκου 111).
 
 
 

Ακολουθήστε μας: