Περιφέρεια Αττικής
Εισάγετε το σχόλίο σας εδώ. Σας ευχαριστούμε.
Η περιφέρεια Αττικής αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη και πολυπληθή περιφέρεια της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας Απογραφής Πληθυσμού του 2001, ο πραγματικός πληθυσμός της Περιφέρειας Αττικής κατά τη δεκαετία 1991-2001 παρουσίασε αύξηση 6,77% και ανήλθε σε 3.761.810 κατοίκους. Έτσι η Περιφέρεια, αν και καλύπτει μόλις το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας, συγκέντρωνε τότε το 34,3% του συνολικού πληθυσμού. Έκτοτε είναι σίγουρο ότι ο πληθυσμός της Αττικής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αθρόα εισροή νόμιμων και, κυρίως, παράνομων μεταναστών. Όμως, το μεγάλο πληθυσμιακό της μέγεθος δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη διάχυση της οικονομικής ευημερίας. Αντιμετωπίζει δε τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής, ενώ συγκεκριμένες περιοχές της υποβαθμίζονται και γκετοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.
Η Αττική κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Διαθέτει ωστόσο ακόμα αναξιοποίητες δυνατότητες και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. Είναι ισχυρός διαμετακομιστικός σταθμός εμπορευμάτων και συγκοινωνιακός κόμβος διεθνούς επιρροής. Διαθέτει την υψηλότερη παραγωγικότητα εργασίας σε όλους τους τομείς, το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης, το 50% του εθνικού δικτύου τεχνικής υποδομής, το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και το μεγαλύτερο όγκο υπηρεσιών στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α).
Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως «προωθητική δύναμη» και «μητρόπολη-σύνδεσμος», δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για σημαντικές διαχυτικές επιδράσεις και συνιστώντας τη βασική πύλη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται όμως συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για να βελτιωθεί η εικόνα της Αττικής. Σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις θεσμικές δυνατότητες που παρέχει στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης» όσο και τα πραγματικά προβλήματα εξεύρεσης πόρων, στη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε.
Η Δημοκρατική Συμμαχία, μετά από επεξεργασία μελετών που έχουν εκπονηθεί από ειδικούς σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και έρευνα «καλών πρακτικών» (best practices) στην ΕΕ, προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής στα εξής πεδία:
Επιχειρηματικότητα
Η τόνωση της επιχειρηματικότητας συνιστά όρο επιβίωσης για την οικονομική ζωή της Περιφέρειας. Για την προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης προτείνουμε:
Πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και ενίσχυση του πνεύματος της επιχειρηματικής αριστείας.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάταξη του παραεμπορίου και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το πρόγραμμα Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).
- Συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίων-Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρηματιών για τη στήριξη της περιφερειακής επιχειρηματικότητας στους κρίσιμους τομείς της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της εξωστρέφειας.
- Μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση των Περιφερειακών Υπηρεσιών, με δημιουργία διαδικτυακής πύλης (portal) που θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και πολίτες, διευκολύνοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, παρέχοντας λ.χ υπηρεσίες όπως η χορήγηση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων.
Υποδομές
Το δίκτυο υποδομών της Αττικής βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτό άλλων περιφερειών της χώρας, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως συνεκτικό και πλήρες. Οι αυξημένες ανάγκες ολόκληρων περιοχών της Αττικής θέτουν νέες προκλήσεις. Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί άμεσης προτεραιότητας:
- Την ολοκλήρωση των εκκρεμών και την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αποχέτευσης (λ.χ Ε.Ε.Λ. Θριάσιου Πεδίου, Ε.Ε.Λ. Βορείων Μεσογείων, Κορωπίου-Παιανίας, Νέας Μάκρης κλπ)
- Την άμεση οριοθέτηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, ώστε να σταματήσουν οι καταπατήσεις και την κατασκευή αγωγών ομβρίων όπου αυτό είναι δυνατόν και δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα αποδεκτών (π.χ. Σαλαμίνα, Πειραιάς, Καμίνια κ.λπ.).
- Την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων που μένουν αναξιοποίητα.
- Την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για το Ελληνικό, σε συνδυασμό με ανταποδοτικές δράσεις σε άλλα σημεία της Αττικής, που πάσχουν από περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση.
- Τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο.
- Την εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας οικονομικά προσιτών χώρων στάθμευσης, αξιοποιώντας ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες.
- Την ήπια ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου (Φαληρικός Όρμος-Βουλιαγμένη) και την απελευθέρωση της περιοχής από παράνομες και αντιαισθητικές κατασκευές, που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και δεν αποδίδουν καμία προστιθέμενη αξία στους κατοίκους των όμορων δήμων.
- Την επέκταση του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και την ενίσχυση της βατότητας των κύριων οδικών αξόνων της Αττικής με την κατάλληλη σήμανση και τον σωστό φωτισμό ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
- Την επέκταση των ατελών και αποσπασματικών δικτύων ποδηλατοδρόμων και τον συντονισμό μεταξύ των Δήμων για τη συνένωση των διαδημοτικών δικτύων, καθώς και τη δημιουργία μεγάλου ποδηλατοδρομικού δικτύου που θα διατρέχει τη λεωφόρο Συγγρού και θα ενώνεται με το παραλιακό μέτωπο, καλύπτοντας τη διαδρομή του τραμ (μεταξύ Βούλας-Φαλήρου).
- Τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων πλοίων για τα νησιά του Σαρωνικού, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών, ώστε να αποφεύγονται αλληλεπικαλύψεις δρομολογίων ή αντίθετα ελλείψεις σε άλλες περιόδους.
- Την υλοποίηση του σχεδιασμού των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο λιμάνι του Πειραιά και την αναβάθμιση των περιφερειακών λιμένων της Αττικής (Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα) και των λιμένων των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και της Τροιζηνίας.
- Την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ύδρευσης των νησιών, αξιοποιώντας υπάρχουσες μελέτες σύνδεσης με μόνιμο-σταθερό δίκτυο ύδρευσης.
- Την αναβάθμιση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, με στόχο την ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
- Tην ολοκλήρωση του σταθμού της Ρεβυθούσας και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Αττική.
Περιβάλλον
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αττικής πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ιδίως το χρονίζον πρόβλημα των απορριμμάτων απαιτεί καθαρές λύσεις, στο πλαίσιο των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει:
- Επιτάχυνση των διαδικασιών για μονάδες που αξιοποιούν τις τεχνολογίες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, παράγοντας μεταξύ άλλων και εναλλακτικά καύσιμα.
- Κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών.
- Επιτάχυνση της κατασκευής των τεσσάρων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που υπολείπονται και των λοιπών Τοπικών ΣΜΑ.
- Διαμόρφωση ενός συνεκτικού και σύγχρονου περιφερειακού δικτύου διαχείρισης απορριμμάτων.
- Διερεύνηση εγκατάστασης-λειτουργίας νέων Εργοστασίων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων (ΕΜΑΚ).
- Αποκατάσταση των ανενεργών χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και αποκατάσταση του συνόλου των ΧΑΔΑ.
- Επέκταση των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΣΕΔΑ (Υλικά Συσκευασίας, ελαστικά, λιπαντικά έλαια, μπαταρίες, λευκές οικιακές και ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.λπ.).
- Δημιουργία νέων Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και τη διευρυμένη εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.Εφαρμογή Επικοινωνιακού Σχεδίου για ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες και τη διαλογή στην πηγή, τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Ενεργοποίηση του «κοινωνικού δικτύου» των πολιτών της Περιφέρειας.
- Προώθηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων με έμφαση στην επίτευξη «πράσινων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων».
- Σχέδιο δράσης για ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων: α. της Περιφερειακής Διοίκησης και β. σημαντικών κτιρίων με ιδιωτική συμμετοχή.
- Σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό ανοιχτών χώρων (οδοφωτισμοί, πλατείες, μνημεία κ.λπ.) σε περιφερειακή κλίμακα.
- Πιλοτικές παρεμβάσεις με τη δημιουργία «πράσινων ενεργειακών πόλων» (πράσινες γειτονιές).
- Οργάνωση, αναδιάρθρωση και βιώσιμη διαχείριση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στη ζώνη του Κηφισού, στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στον Πειραιά και αλλού. Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και «πράσινη επαναχρησιμοποίηση» των περιοχών αυτών.
- Την προώθηση επενδύσεων για την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, κλπ).
Πολιτική προστασία
Η πικρή εμπειρία των πυρκαγιών και των καταστροφών που οφείλονται στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, από τις αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναπροσαρμογής του πλαισίου πολιτικής προστασίας. Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ως άμεσης προτεραιότητας:
- Τη διευθέτηση ορίων ρεμάτων, στήριξη και φροντίδα πρανών και τον καθαρισμό των παραρεμάτιων χώρων.
- Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής.
- Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον καθορισμό των απαραίτητων ή μη λατομικών περιοχών.
- Τη συγκρότηση και λειτουργία συντονιστικού μητροπολιτικού οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
- Την ολοκληρωμένη σχεδίαση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και αναδασώσεων.
- Την ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών και μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με προγράμματα για την παροχή πρώτων βοηθειών και για την προστασία από σεισμούς και πυρκαγιές
- Την καταγραφή και συνεργασία εθελοντών και εθελοντικών ομάδων και αξιοποίησή τους στον γενικότερο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας.
Τουριστική ανάπτυξη
Το ιστορικό και αρχαιολογικό δυναμικό της Αττικής είναι παγκόσμιας εμβέλειας και αποτελεί σταθερό πόλο έλξης τουριστών. Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας όμως έχει αμαυρώσει την εικόνα της στο εξωτερικό και έχει προκαλέσει πρωτοφανή πτώση των κρατήσεων. Για να αντιστραφεί το κλίμα, η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει:
- Συγκροτημένο σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και των γειτονιών που κινδυνεύουν με γκετοποίηση (Ομόνοια, Πλατεία Βάθη, Πλατεία Αττικής, Άγιος Παντελεήμονας, Κυψέλη).
- Ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής και υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάπλαση και τον καθαρισμό ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, για να βελτιωθεί η εικόνα και η προσβασιμότητά τους.
- Σχεδιασμό και ανάπτυξη οργανωμένων προγραμμάτων αστικού τουρισμού (city break) στην Αθήνα, με προσφορά εναλλακτικών επιλογών αναψυχής και σύγχρονων τουριστικών προϊόντων (θαλάσσιος τουρισμός, ψώνια, συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.).
- Συντονισμό των έργων, των παρεμβάσεων και των μελετών για θέματα που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη και καθημερινή τους διαχείριση, μέσω ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Τουριστικού Προϊόντος της Περιφέρειας που θα δημιουργηθεί έπειτα από επισταμένη έρευνα.
- Ένταξη στο οικονομικό-τουριστικό πλέγμα αδρανών επενδύσεων και ακινήτων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ολοκληρωμένη εκστρατεία διαφημιστικής προβολής, δημιουργία πολυκαναλικής ηλεκτρονικής προβολής, δημιουργία μηχανισμών μόνιμων δημοσίων σχέσεων.
- Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού για την ανάληψη της λειτουργίας των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων και μνημείων, ώστε να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους και να αυξηθεί το ποσοστό της επισκεψιμότητάς τους.
- Δημιουργία Μαρίνων σε μια περιοχή όπου κινούνται πάνω από 10.000 σκάφη αναψυχής ετησίως, με στόχο την αύξηση του αριθμού αυτού και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Σύγχρονες μαρίνες με σταθμούς ανεφοδιασμού και κέντρα service για θαλαμηγούς και ιστιοφόρα.
Υγεία-Κοινωνική Πρόνοια
Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δίνει στην Περιφέρεια δυνατότητες παρέμβασης και δράσεων στον τομέα της Υγείας-Κοινωνικής Πρόνοιας. Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι εκτός από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας-περίθαλψης ασθενών, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στην πολιτική υγείας, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης. Η πρόληψη σώζει ζωές και διασφαλίζει πόρους. Πόρους που είναι δύσκολο να ανευρεθούν σε περίοδο μείωσης των δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε:
- Προγράμματα προληπτικού ιατρικού ελέγχου για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άστεγοι) και παιδιά, με χρήση κινητών μονάδων.
- Πρόγραμμα «τηλεφροντίδας» και κατ’ οίκον βοήθειας για παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους.
- Θεσμοθέτηση ειδικών παρεμβάσεων υπέρ μειονεκτουσών ομάδων (αποφυλακισμένοι, μακροχρόνια άνεργοι, τοξικομανείς).
- Συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και θεραπευτικές μονάδες για την Πρόληψη, τη Θεραπεία και την Κοινωνική επανένταξη των τοξικομανών.
Εκπαίδευση-Αθλητισμός
Στο πλαίσιο της προγραμματικής θέσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, προτείνουμε την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης, τη δημιουργία κέντρων δημιουργικής ανάπτυξης των παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού), καθώς και την άμεση λύση του χωροταξικού προβλήματος των βρεφονηπιακών σταθμών , για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη δέσμευσης-αγοράς οικοπέδων, αντίστοιχη αυτής που ισχύει για τα σχολεία.
Προέχει επίσης η αναβάθμιση του δικτύου αθλητικών χώρων και υποδομών σε όλη την περιφέρεια. Σε συνεργασία με τους δήμους, προκρίνουμε την ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και δια βίου άθλησης και την προσέλκυση διεθνών αθλητικών γεγονότων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως λχ τουρνουά τένις και γκολφ, ποδηλατικούς γύρους, ιστιοπλοϊκοί αγώνες κλπ.
Μετανάστευση-Κοινωνική συνοχή
Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προφανώς εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια ωστόσο μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του προβλήματος, με μια σειρά δράσεων, σε συντονισμό με τα αρμόδια Υπουργεία της Κεντρικής Διοίκησης και τους Δήμους. Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι η ομαλή κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και η ανάσχεση του κύματος των παράνομων μεταναστών είναι ζωτικής σημασίας για την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
- Καταγραφή των ευρισκομένων στην περιφέρεια μεταναστών, ώστε να δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα στοιχεία τους
- Δημιουργία λατρευτικού χώρου (τζαμιού) εκτός ορίων πόλεως, ώστε:
- Να αποφεύγεται η γκετοποίηση γειτονιών της Αθήνας
- Να απομακρυνθούμε από την πρακτική των παράνομων και ανεξέλεγκτων λατρευτικών χώρων, που σήμερα λειτουργούν σε υπόγεια πολυκατοικιών, εντός του αστικού ιστού και στους οποίους ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία.
6:18:28
Ημερoμηνία | Περιγραφή | ||
18/3/2011 | Περιφέρεια Αττικής Κείμενο Προσυνεδριακού Διαλόγου - 1ο Προσυνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας | click to download |
Πρόγραμμα
-
13 Ιαν
- Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
- 14:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Λ. Συγγρού 47).
-
14 Ιαν
- Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής
- 11:00 Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).