Πολιτική στρατηγική
Εισάγετε το σχόλίο σας εδώ. Σας ευχαριστούμε.
Συγκροτείται ένας νέος πολιτικός χώρος
Η Δημοκρατική Συμμαχία ιδρύθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αμφισβήτησης, καχυποψίας και απόρριψης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Στόχος της να εκπροσωπήσει δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας οι οποίες δεν ταυτίζονται και δεν εκφράζονται πλέον μέσα από τις παραδοσιακές σχέσεις και ισορροπίες του πολιτικού συστήματος και τις πολιτικές της τελευταίας τριακονταετίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία φιλοδοξεί να συγκροτήσει ένα νέο πολιτικό χώρο, με ξεχωριστά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα αποτελέσει καταλύτη για την μετάβαση της πολιτικής μας ζωής, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας σε μια νέα καλύτερη πραγματικότητα. Η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου μέσα στην κοινωνία είναι μια κινηματική διαδικασία, που δεν μπορεί να γίνει με ιδιοτελή, προσωπικά ή πολιτικά, κίνητρα παρά μόνο όταν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να εκφράσει και να συνθέσει ευρύτερες υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις. Βεβαίως και δεν προέρχεται από «παρθενογέννεση». Στηρίζεται σ΄ ένα υπαρκτό πολιτικό ρεύμα, το οποίο είχε διακριτά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, το οποίο εκφραζόταν με πολλούς τρόπους τόσο στο εσωτερικό, όσο και εκτός παραδοσιακών κομμάτων, ιδίως στο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου, αλλά και της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς.
Η κοινωνία σήμερα
Το σημερινό πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την βαθιά κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού. Η απαξίωση και η απόρριψη θεσμικών ρόλων και προσώπων συνδέεται με τη διεύρυνση του στρατηγικού αδιεξόδου των πολιτικών δυνάμεων και την αδυναμία διατύπωσης ρεαλιστικής πρότασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η αντίληψη για την κρίση δεν περιορίζεται πια στην τρέχουσα δημόσια συζήτηση, στις ειδήσεις για την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, στην ανασφάλεια και το φόβο για το μέλλον: Η κρίση τώρα πια βιώνεται με όρους ατομικούς, με όρους καθημερινότητας. Με άλλα λόγια η αντίληψη, μετατρέπεται σε βίωμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με οργή, απαισιοδοξία και βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. Τα φαινόμενα αυτά έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί πλέον ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία, με τις υπάρχουσες δυνάμεις και ισορροπίες, μπορεί να αντιστρέψει, άμεσα, τις δυσμενείς εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σ΄ όλες σχεδόν τις έρευνες κοινής γνώμης ο βαθμός αισιοδοξίας για τα προσωπικά και επαγγελματικά σχέδια που εκφράζουν οι πολίτες παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, ενώ για τον αντίστοιχο βαθμό αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας, είναι σημαντική και πρωτόγνωρη η διεύρυνση του χώρου των απόλυτα απαισιόδοξων . Ταυτόχρονα είναι σαφής η έλλειψη προοπτικής, δεδομένου ότι περίπου οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερα χρόνια από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής αντίληψης είναι ότι μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο κερδίζουν έδαφος οι αντιπολιτικές και αντικοινοβουλευτικές αντιλήψεις. Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι το κλίμα της αποστασιοποίησης από το κομματικό σύστημα και την εκλογική διαδικασία. Η πτώση του βαθμού πολιτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στη γενικευμένη υποχώρηση τόσο της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών όσο και των πολιτικών στελεχών, αλλά κυρίως των πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα περίπου το 1/3 της κοινής γνώμης να αρνείται να εκφράσει πολιτική θέση.
Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται
Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν από την κρίση. Δεν αντέχει το πολιτικό κόστος. Δημαγωγεί, αναβάλλει και αδυνατεί να πετύχει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Έναν χρόνο μετά την προσφυγή στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κόμματα και πολιτικοί επιμένουν να μη λένε την αλήθεια στο λαό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πολιτικά αδύναμη και παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις. Με τις αποφάσεις και τις επιλογές της προκαλεί σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Αντί να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην μείωση των ελλειμμάτων, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, αλλά με μείωση του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς και περιορισμό της παρέμβασης του στην οικονομία, παλινωδεί. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα τις αναγκαίες αλλαγές και κάνει μισές δουλειές στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτάχυναν την ανάκαμψη μόλις καταφέρναμε να περικόψουμε τα ελλείμματα. Η πλειοψηφία των υπουργών ταλαντεύεται μεταξύ αναποτελεσματικότητας και άρνησης της πραγματικότητας, ενώ η Κοινοβουλευτική του Ομάδα έχει πλέον αντανακλαστικά και συμπεριφορές που θα πολλαπλασιάσουν στο μέλλον τα προβλήματα στην υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων που έρχονται.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Ακολουθεί τον δρόμο του λαϊκισμού, λέγοντας στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει και προβάλλοντας λύσεις που είναι εκτός της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας. Με οπορτουνισμό επενδύει στην εκμετάλλευση της κοινωνικής δυσαρέσκειας που προκαλείται από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και με την παλαιοκομματική λογική του «ώριμου φρούτου» αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη μέσα από την αποτυχία της κυβέρνησης, έστω και αν αυτό αγγίζει τα όρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. Με τις θέσεις της ηγετικής ομάδας, που χαρακτηρίζονται από διγλωσσία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αυτοπεριορίζεται πλέον στο λεγόμενο χώρο της «λαϊκής δεξιάς». Περιθωριοποιείται και απομονώνεται πολιτικά και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, απαρνούμενη τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης παράταξης που εκφράζονταν από το σαφή ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προσανατολισμό της.
Η Αριστερά, παρότι διασπασμένη και με πολλές ηγετικές εκφράσεις, αξιοποιεί κεντρικά το κλίμα καχυποψίας. Τροφοδοτεί και αξιοποιεί την ένταση και τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης που κυριαρχεί στους κοινωνικούς χώρους για να ενισχύσει και να περιχαρακώσει την πολιτική της επιρροή.
Το ΚΚΕ με τη στρατηγική της «ανυπακοής» που εκφράζει η ηγεσία του και υλοποιεί ο κομματικός μηχανισμός μέσα από τις παρεμβάσεις του σε συνδικαλιστικούς και μαζικούς χώρους αυξάνει την επιρροή μέσα στο γενικευμένο κλίμα αντίδρασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αντιπολιτική τάση που αρχίζει να εκφράζεται στην κοινωνία, ενισχύοντας συμπεριφορές και πρακτικές ανομίας με στόχο να στήσει μια διαχωριστική γραμμή τόσο με το ΚΚΕ όσο και με την παλιά ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ που συγκροτεί το νέο φορέα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να αποκτήσει ταυτότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς της ανοχής και του διαλόγου, υιοθετώντας υπό προϋποθέσεις στοιχεία φιλελεύθερων ιδεών όπως είναι αναφορές σε «χρήσιμη επιχειρηματικότητα», βασιζόμενη κυρίως στην προσωπικότητα του ηγέτη της κ.Φ. Κουβέλη. Στόχος της είναι να αποτελέσει χώρο έκφρασης και μετακίνησης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που δεν θέλουν να υπερβούν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές «(κεντρο)δεξιάς-κεντρο)αριστεράς».
Ο ΛΑΟΣ αξιοποιεί την κρίση εμπιστοσύνης που εκφράζει η κοινωνία, μέσα από τακτικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και με τον πολιτικό λόγο «της ατάκας» που ακολουθεί ο Πρόεδρος του. Με μια τακτική παλινωδιών μεταξύ υπευθυνότητας και λαϊκισμού, επιβάλλει το στίγμα του στην επικαιρότητα αντλώντας συγκυριακά οφέλη είτε ως «συνετή και υπεύθυνη δύναμη», είτε ως εκφραστής της ψήφου αντίδρασης προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι νέα δύναμη, τολμηρή, ανατρεπτική, ριζοσπαστική
Μέσα σ΄ αυτό το πολιτικό περιβάλλον η Δημοκρατική Συμμαχία ως νέος φορέας πρέπει να χαράξει μια πολιτική στρατηγική ισχυρής διαφοροποίησης από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Η Συμμαχία είναι νέα δύναμη, τολμηρή, ανατρεπτική, ριζοσπαστική.
Κτίζει γέφυρες με τις κοινωνικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τον εκσυγχρονισμό και τις αλλαγές στην κοινωνία και είναι αντίθετη στις λογικές του λαϊκισμού και του πολιτικού κόστους. Είναι αντίθεση σε πρακτικές βολέματος, καιροσκοπισμού και διγλωσσίας που κυριαρχούν στις πολιτικές δυνάμεις.
Η δράση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στοχεύει στη διαμόρφωση ξεκάθαρης ταυτότητας και φυσιογνωμίας, στη συγκρότηση πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης για το μέλλον του τόπου και στην ανάδειξη νέων προσώπων στο δημόσιο βίο. Σε αυτή την περίοδο των πρώτων μηνών βασικός στόχος της στρατηγικής είναι η διαμόρφωση «πυρήνα» στην κοινωνία.
Η Δημοκρατική Συμμαχία και η ηγεσία της οικοδομούν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Γι΄ αυτό σχεδιάζονται κινήσεις που θα αποδείξουν στα μάτια και του πιο κακόπιστου πολίτη, ότι για εμάς προέχει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Η Συμμαχία είναι πολιτική δύναμη ευθύνης σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, δεν είναι κόμμα γνώμης, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι κόμμα που επιδιώκει την προώθηση των σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται ο τόπος για να σωθεί και επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή.
Ο πολιτικός λόγος της Συμμαχίας στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας και βάζει πολιτικά διλήμματα που λειτουργούν στο δίπολο για τους «εντός συστήματος» και τους «εκτός συστήματος». Με τη δράση και τις παρεμβάσεις της η Συμμαχία δημιουργεί δική της «ατζέντα». Ταυτίζεται στην συνείδηση της κοινής γνώμης με συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Ανοίγει καινούργια θέματα και εισάγει στον προγραμματικό της λόγο νέα πεδία που μέχρι σήμερα κανείς δεν τα έχει αγγίξει. Αναδεικνύει και καταθέτει ριζοσπαστικές προτάσεις προτείνοντας ολοκληρωμένες λύσεις-πακέτο «πως γίνεται, πόσο κοστίζει, που βρίσκω τους πόρους, ποιόν ωφελώ». Έτσι επιδιώκει την αξιοπιστία στην ευρύτερη κοινή γνώμη και ταυτόχρονα τη σύνδεση με χρήσιμες κοινωνικές ομάδες.
Γι΄ αυτό η πολιτική της παρέμβαση πρέπει να είναι απρόβλεπτη, διαφορετική και ριζοσπαστική. Στόχος είναι η διαφοροποίηση από τις πρακτικές και τις τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Το στοιχείο της διαφοροποίησης θα πρέπει να χαρακτηρίζει την ουσία των τοποθετήσεων μας για τα διάφορα ζητήματα. Πρέπει όμως να αλλάξει και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να συμβολίζει τη νέα αντίληψη και στάση που θέλει να περάσει η Δημοκρατική Συμμαχία.
Η πολιτική και προγραμματική προσέγγιση της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρέπει να είναι αντισυμβατικές και να ενισχύουν την εικόνα του καινούργιου και διαφορετικού που θέλει να εκφράσει το κίνημα στην πολιτική ζωή της χώρας. Έχουν μια εσωτερική συνοχή και έχουν ως σημείο αναφοράς την ιδρυτική διακήρυξη και την ομιλία της Προέδρου της 21ης Νοεμβρίου. Επιβάλλεται να υπάρχει διάρκεια, συνέχεια, συνέπεια και υπομονή στη διατύπωση των θέσεων και στην προβολή τους για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος για να «γράψουν» στην κοινή γνώμη και για να συγκροτήσουν μια καθαρή πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία για τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Οι διαφορές μας με τους άλλους, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε άλλες πολιτικές ή κοινωνικές δυνάμεις, είναι πολιτικές, δεν είναι προσωπικές. Η Συμμαχία έχει πολιτική, έχει αρχές, έχει πολιτικό λόγο, έχει ρηξικέλευθες προτάσεις, έχει νέα πρόσωπα, υπηρετεί αξίες. Η τοποθέτηση του νέου πολιτικού φορέα στην ευρύτερη κοινή γνώμη έχει να κάνει με το πολιτικό όραμα, τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνει. Δεν ετεροπροσδιορίζεται. Δεν είναι «αντι-Νέα Δημοκρατία». Αντιπαρατίθεται πολιτικά. Δεν χαρίζει σε κανέναν το χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Τον διεκδικεί.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η νέα νοοτροπία και τα καινούργια πρόσωπα μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για να κάνει η χώρα, αλλά και το πολιτικό προσωπικό, μια νέα αρχή. Στόχος είναι η ανάδειξη νέων ανθρώπων και μέσω αυτών η ουσιαστική συμβολή στην ανανέωση των προσώπων που ασχολούνται με την πολιτική. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για το νέο κίνημα. Τα νέα πρόσωπα θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της παρουσίας του, όπου όλοι θα έχουν ρόλο και λόγο. Η εσωκομματική δημοκρατία θα αποτελεί το βασικό εργαλείο επίλυσης των διαφορών και ανάδειξης των πολιτικών στελεχών. Γιατί μόνο μέσα από το διάλογο και την διαφορετικότητα έρχεται η σύνθεση.
Τέσσερις μήνες μετά: Κοινή λογική και καθαρό στίγμα
Μέσα στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από την ίδρυσή της η Συμμαχία έχει πετύχει να θέτει στη δημόσια συζήτηση θέματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν έθιγε και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατζέντας της χώρας για έξοδο απ’ την κρίση.
Κατόρθωσε μέσα από τις παρεμβάσεις να δώσει μια ξεκάθαρη και αυστηρή πολιτική γραμμή για τις ΔΕΚΟ και τον ρόλο και την λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας. Ζητάμε να εξεταστεί από μηδενική βάση πού χρειάζεται να μείνει και τι πρέπει να κάνει το κράτος καιπου να επιστρέψει τον τομέα των υπηρεσιών στην κοινωνία των πολιτών.
Μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία, έθεσε με ένταση στη δημόσια συζήτηση το πρόβλημα των εκατομμυρίων μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των 250.000 απολυμένων του τελευταίου χρόνου, που στην ουσία τους αγνοούν τα προσανατολισμένα προς τον δημόσιο τομέα και τις «προνομιούχες» ΔΕΚΟ συνδικάτα.
Κατήγγειλε την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και πρότεινε από την πρώτη στιγμή τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα. Πρότεινε με συγκεκριμένο και κοστολογημένο τρόπο την αύξηση μέσα στο 2011 του ποσού που δίδεται στους αδύνατους συμπολίτες μας που παίρνουν το ΕΚΑΣ μέσα από τη μείωση των δαπανών του πολιτικού συστήματος, μειώνοντας τα χρήματα που διατίθενται στα κόμματα, στον προϋπολογισμό της Βουλής, στις πολιτικές συντάξεις και στην κρατικοδίαιτη ΕΡΤ.
Πρότεινε τη θέσπιση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα για να μπει φραγμός στο δημόσιο χρέος και στα ελλείμματα. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε όσοι συμφωνούν με τους διεκδικούμενους στόχους, να αναλάβουν προς τον ελληνικό λαό και το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί προκειμένου να εφαρμοστούν οι πολιτικές που απαιτούνται για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο εξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό και πρότεινε να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων από εδώ και στο εξής σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου και θα αφορούν στις πολιτικές αυτές, που έχουν ορίζοντα τουλάχιστον, το 2015 και υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση την λαϊκή εντολή και την θητεία αυτής της κυβέρνησης και αυτής της Βουλής.
Αργά αλλά σταθερά, κερδίζουμε την μάχη της αξιοπιστίας με προτάσεις που στηρίζονται στην κοινή λογική και στο καθαρό πολιτικό στίγμα.
Εθνική συνεννόηση για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση
Η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίζεται για να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, να κινηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά ως μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.
Στη δύσκολη καμπή που βρισκόμαστε για να γίνει αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Επιβάλλεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αλλαγές, να αντιμετωπιστούν οι δομικές ανεπάρκειες της οικονομικής και κοινωνικής δομής και να ξεκινήσει η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας . Οι ευρύτερες συναινέσεις απαιτούν μεγαλύτερο θάρρος και γενναιότητα από τις τυφλές συγκρούσεις, οι οποίες καλλιεργούν τον κομματικό φανατισμό και οικοδομούν πλασματικές διαχωριστικές γραμμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διστάσουμε όμως να συγκρουστούμε και να κάνουμε ρήξεις, όπου χρειαστεί.
Οικοδομούμε ένα κίνημα που θέλει να έχει την τόλμη να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Που μετρά τα λόγια του και βλέπει με ρεαλισμό και ορθολογισμό την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Ένα κίνημα που απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις. Ένα κίνημα ουσιαστικά φιλελεύθερο, που συνδυάζει πολιτική και οικονομική ευθύνη με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Ένα κίνημα τολμηρό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό, που είναι αποφασισμένο να ανοίξει καινούριους δρόμους για την Ελλάδα. Ένα κίνημα που σέβεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και την εφαρμόζει έμπρακτα στο εσωτερικό του.
Που πιστεύει στο διάλογο και στη συνεννόηση. Που απορρίπτει τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Που έχει ανοικτές διαδικασίες και ανοικτές πόρτες. Ένα κίνημα για την Ελλάδα που έρχεται, για την Ελλάδα που αλλάζει, για την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να κερδίσει την μάχη και να σηκωθεί και πάλι όρθια.
8:40:26
10:19:37
3:54:02
Ημερoμηνία | Περιγραφή | ||
18/3/2011 | Πολιτική στρατηγική Κείμενο Προσυνεδριακού Διαλόγου - 1ο Προσυνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας | click to download |
Πρόγραμμα
-
7 Νοε
- Εγκαίνια
- 19:00 Εγκαίνια του γραφείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στον Πειραιά και ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη (Καραΐσκου 111).
Ακολουθήστε μας: