Πρόεδρος

Ομιλίες

Τετ, 19 Οκτ 2011
Ομιλία Λ. Αυγενάκη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Η Δημοκρατική Συμμαχία και ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας έχουμε την πεποίθηση ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με εξωκοινοβουλευτικό...
Τετ, 19 Οκτ 2011
Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Δυστυχώς για την Ελλάδα, πολιτικοί νάνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν γιγάντια προβλήματα.

Τετάρτη, 29 Ιουν 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Δείτε στο τέλος της σελίδας το βίντεο της ομιλίας της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, την Τετάρτη (29/6) για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, στη Βουλή.

Ακολουθεί η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για έναν πολιτικό που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, για έναν πολιτικό που απεχθάνεται το λαϊκισμό και γνωρίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το διακύβευμα για τη χώρα, η σημερινή συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή των Ελλήνων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι δύσκολη γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, το πολιτικό σύστημα που ξέραμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τη «βούλα» πλέον και του ελληνικού λαού, αλλά –φοβάμαι- και της Ευρώπης, κρίνεται κατώτερο των περιστάσεων.

Πέρσι το Μάιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόνη μου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψήφισα τη στήριξη της δανειοδότησης της χώρας για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Την ψήφισα, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά διότι μέσα στο μνημόνιο προβλέποντο ουσιαστικές, μεγάλες και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες, εάν πράγματι εφαρμόζονταν, η Ελλάδα θα έμπαινε σε μία άλλη τροχιά, σε μία τροχιά ανάπτυξης, την οποία όλοι περιμέναμε.

Στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο παρακολουθούσαμε ήταν μία Κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά σφάδαζε. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να προχωρήσει σε εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα οδηγούσαν τον ελληνικό λαό σε μία διαφορετική σημερινή πραγματικότητα.

Οι παλινωδίες, οι Υπουργοί, οι οποίοι έκαναν «παρέλαση» από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εξηγώντας γιατί καταριόνται το μνημόνιο, η εικόνα μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να παρακολουθήσει μία πολιτική, την οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, οδήγησε ουσιαστικά τον ελληνικό λαό στο σημείο να αμφισβητεί και την ουσία και το περιεχόμενο και τους στόχους.

Το αποτέλεσα ήταν –και το παραδέχθηκε και χθες ο κ. Βενιζέλος- ότι οι δανειστές μας έχασαν πλέον την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Κυβέρνηση.

Το χειρότερο, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας πλέον έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και υπάρχει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας . Διότι τι βλέπει ο πολίτης σήμερα; Βλέπει μία Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την αξιοπιστία, γι' αυτό και την υποχρεώνουν να φέρει το Μεσοπρόθεσμο πριν από την ψήφιση των αποφάσεων από το Eurogroup. Δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση ότι θα το κάνει, γιατί ξεκίνησε το Μάρτιο η Κυβέρνηση να συζητάει το Μεσοπρόθεσμο και κάθε μέρα το ανέβαλε και τελικώς, φθάσαμε τώρα να χρειαστεί να ψηφιστεί με τη μορφή του υπερεπείγοντος στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος. Από την άλλη μεριά, οι πολίτες βλέπουν μία Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία περί των άλλων τι βάζει; Αρνήθηκε το μνημόνιο, χώθηκε κάθε μέρα και πιο βαθιά στην αντιμνημονιακή λογική, προσπαθεί να στηρίξει σήμερα τα αστήριχτα και περιπλανιέται ανά την Ευρώπη με το ΖΑΠΠΕΙΟ 2 αγκαλιά, αλλά, ως γνωστόν, το ΖΑΠΠΕΙΟ 2 δεν γίνεται αποδεκτό από κανέναν, διότι απλούστατα δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν τολμά η Αξιωματική Αντιπολίτευση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν τολμάει να του πει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι χωρίς θυσίες δεν θα γίνει καμμία προσπάθεια και καμμία έξοδος από την κρίση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες στους Financial Times -στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Βλάχος- λέει ότι «η Ελλάδα έχει να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη». Κι εσείς που το επικαλείστε σε όλα σας τα παραπολιτικά λέει ότι λέτε ψέματα. Και αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας σήμερα, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψεύδεται. Αυτό το καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός. Το καταλαβαίνει ο κόσμος, ο οποίος είναι στο δρόμο. Το καταλαβαίνουν οι απελπισμένοι, διότι σήμερα την απόγνωση που νοιώθουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη νοιώθει και ο κόσμος έξω και τη νοιώθει διότι ξέρει ότι δεν υπάρχει διέξοδος, αν δεν πούμε την αλήθεια.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η Δημοκρατική Συμμαχία έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να κάνει. Εξηγούμαι: Πριν από έξι μήνες μιλήσαμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Γιατί μιλήσαμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης; Διότι ξέρετε και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση, κανένα κόμμα μόνο του να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική που απαιτείται για τα επόμενα χρόνια.

Όταν χρειάζονται 29 δισεκατομμύρια προσαρμογή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και αυτή είναι η αλήθεια- τα 29 δισεκατομμύρια δεν είναι στραγάλια. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρει κανείς χωρίς μέτρα. Τα μέτρα εκ των πραγμάτων είναι επώδυνα.

Το ερώτημα είναι αν μπορούν να είναι πιο δίκαια. Καλέσαμε για εθνική συνεννόηση. Μας είπαν τα γνωστά «παπαγαλάκια» δεκανίκια. Δεν ήμασταν δεκανίκια. Ήμασταν απλώς άνθρωποι που βλέπαμε μπροστά μας τι έρχεται. Μετά την εθνική συνεννόηση, η οποία δεν επετεύχθη χάρη στα καραγκιοζιλίκια, τα οποία έκαναν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων Κομμάτων -που τηλεφωνικώς αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν Κυβέρνηση εθνικής ενότητας από το τηλέφωνο και με τις διαρροές και επιβεβαίωσαν στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν μεγάλα Κόμματα πλέον στην Ελλάδα σήμερα- κάναμε την προσπάθεια να επεξεργαστούμε εμείς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το επεξεργαστήκαμε κωδικό-κωδικό. Καταθέσαμε ένα μεσοπρόθεσμο, το οποίο ήταν διαφορετικό από αυτό, το οποίο σήμερα καλείστε να ψηφίσετε. Ποια ήταν η διαφορά του; Μείωνε τις δαπάνες και δεν έβαζε τους φόρους αυτούς για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία. Αυτή ήταν η ουσιαστική του διαφορά. Και, βεβαίως, δεν έκοβε και 200 εκατομμύρια από το ΕΚΑΣ, αλλά τα έκοβε από το Ταμείο της ΔΕΗ που παίρνουν τα πολλά λεφτά οι συνταξιούχοι της. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά του δικού μας μεσοπρόθεσμου.

Πήγαμε εμείς στην Ευρώπη. Πήραμε, όχι μόνο τη στήριξη, αλλά την απόλυτη στήριξη της δικής μας πολιτικής οικογένειας, που είναι οι φιλελεύθεροι. Προχώρησαν και μας στήριξαν. Πήγαμε στον κ. Ρεν. Καταθέσαμε το πρόγραμμα. Ήρθε το πρόγραμμα αυτό και με δήλωση του κυρίου Ρεν ακόμη χθες λέει ότι μόλις περάσει το Μεσοπρόθεσμο, θα αρχίσει η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση.

Για να μπορέσει, όμως, να επαναδιαπραγματευτεί κάποιος, πρέπει να είναι αξιόπιστος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορεί να είναι αναξιόπιστος. Δεν μπορεί να μην έχει πρόταση να καταθέσει αυτές τις δύσκολες ώρες στη Βουλή.

Εγώ καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής και την πρόταση του μεσοπρόθεσμου και την πρόταση των φιλελεύθερων δημοκρατών.

Θέλω να σας πω δύο πράγματα. Πράγματι, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από αυτήν την κρίση. Για να υπάρξει, πρέπει να πετύχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτά τα συγκεκριμένα είναι οι προτάσεις των ελεύθερων δημοκρατών.

Ένα ταμείο 30 δισεκατομμύρια, το οποίο ονομάστηκε Marshall Plan, θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αντί να πάει το σύνολο των χρημάτων των αποκρατικοποιήσεων στο χρέος, σήμερα πρέπει να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το 25% από τα χρήματα αυτά θα επιστρέφει σε ειδικό ταμείο ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις σ' αυτήν τη χώρα, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Λύση υπάρχει. Πρόταση υπάρχει.

Όμως, αυτή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν σήμερα δεν αποφασίσουν τα δύο μεγάλα Κόμματα ότι πρέπει να γίνει Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Δυόμιση μήνες θα υπάρξουν –μάξιμουμ- μέχρι το επόμενο πακέτο δανειοδότησης. Εάν τη διαχείριση της Ελλάδος δεν την αναλάβουν τα δύο μεγάλα Κόμματα κυρίως και όσα κόμματα πιστεύουν ότι θέλουν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, δεν θα υπάρξει λύση γι' αυτήν τη χώρα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, λοιπόν, δηλώνει ότι θα είμαστε παρόντες, παρόντες για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, παρόντες για να δώσουμε τη μάχη για μία διαφορετική διέξοδο για τη χώρα, παρόντες για να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος των θέσεών μας, παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια για την Ελλάδα και είμαστε αποφασισμένοι, τουλάχιστον εγώ προσωπικά. Αυτό το οποίο ζήτησα τότε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν οι Βουλευτές κατά συνείδηση και δεν μου επετράπη, εύχομαι και σήμερα στη Βουλή αυτή να επιτραπεί στους Βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτή είναι η απόφαση, τουλάχιστον, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Εγώ προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ψηφίσω παρών.

Και θα ψηφίσω «παρούσα» για έναν απλό λόγο, γιατί θέλω ξεκάθαρα να κάνω τη διαφοροποίηση ανάμεσα σε μία πολιτική της Κυβέρνησης που δεν μπορεί να πετύχει και στο λαϊκισμό της Αντιπολίτευσης ο οποίος, δυστυχώς, δεν βοηθάει και δεν στηρίζει τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Ευχαριστώ πολύ.»

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 20 Οκτ
    Συνάντηση
    12:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με το σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών (Λ. Συγγρού 47).
 
 
 

Ακολουθήστε μας: